Iran: Svet treba da se suprotstavi nasilju SAD

© AP Photo / Sven HoppeMuhamed Džavad Zarif
Muhamed Džavad Zarif - Sputnik Srbija
Pratite nas
Svet bi trebalo da se suprotstavi nasilničkom ponašanju Vašingtona, poručio je iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif u pismu koje je uputio svojim kolegama u trenutku kada pokušava da pojača napore da spasi nuklearni sporazum, nakon što su se iz njega povukle SAD.

U pismu, koje je kolegama uputio prošle nedelje, Zafir je pozvao ostale potpisnice i druge trgovinske partnere da nadoknade gubitke Irana, prouzrokovane izlaskom SAD iz sporazuma, ukoliko žele da spasu sporazum.

Iranci pale zastavu Amerike - Sputnik Srbija
Iran: Nemire podstiču SAD — psihološki rat protiv kojeg ćemo odlučno reagovati

Zarif je naglasio da je nuklearni sporazum rezultat „pedantnih, osetljivih i uravnoteženih multilateralnih razgovora“ i da se o njemu ne može ponovo pregovarati, kao što Vašington zahteva.

U pismu, čije je delove objavila državna agencija IRNA, šef iranske diplomatije rekao je da su „nelegalno povlačenje“ SAD iz sporazuma i njihove „nasilničke metode“ da se druge vlade ponašaju u skladu s tom odlukom diskreditovali vladavinu prava u međunarodnoj areni, prenosi Rojters.

Iran je 2015. godine potpisao sporazum sa šest velikih sila, uključujući i SAD, a podrazumeva ublažavanje sankcija Teheranu u zamenu za prekid razvoja nuklearnog programa te zemlje.

Američki predsednik Donald Tramp objavio je 8. maja da se SAD povlače iz nuklearnog sporazuma.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala