Asad ide kod Kima

© Sputnik / Alexei Druzhinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Sirije Bašar Asad
Predsednik Sirije Bašar Asad - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sirijski predsednik Bašar el Asad izjavio je da namerava da poseti Severnu Koreju i sastane se sa njenim liderom Kim Džong Unom, piše centralni partijski list Severne Koreje „Nodon sinmun“, navodeći da je Asad to objavio tokom ceremonije uručivanja akreditiva novih severnokorejskih ambasadora u Siriji 30. maja.

List naglašava da je sirijski predsednik takođe izrazio uverenje da će „ujedinjenje dveju Koreja biti realizovano“.

„Sirijska vlada će nastaviti da u potpunosti podržava politiku i mere severnokorejskih vlasti i proširuje i produbljuje prijateljske odnose sa Severnom Korejom“, istakao je Asad.

Donald Tramp sa Kim Jon Čolom - Sputnik Srbija
Tramp s Kimovim izaslanikom razgovarao u Beloj kući

Dugo očekivani samit

Osnovna zamerka Pjongjangu od strane međunarodne zajednice su nuklearne probe. Sa svoje strane, Severna Koreja je nezadovoljna vojnim vežbama SAD i njihovih saveznika, a posebno Južne Koreje, u blizini svoje granice.

Pjongjang je nedavno objavio da kreće ka denuklearizaciji, što je izazvalo privremeno otopljavanje u dijalogu sa Vašingtonom. Donald Tramp i Kim Džong Un planirali su da se sastanu kako bi razgovarali o stabilizaciji odnosa. Međutim, prošle nedelje je američki predsednik odustao od samita. Kasnije se pojavila informacija da se ipak vode pripreme za sastanak lidera SAD i Severne Koreje.

U Sjedinjene Američke Države je nakon toga došao zamenik predsedavajućeg Centralnog komiteta Radničke partije Severne Koreje Kim Jong Čol. On i američki državni sekretar Majk Pompeo razgovarali su o pripremama za samit koji je zakazan za 12. jun u Singapuru.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala