Zver s Havaja: Zavirite u krater širok kao 90 fudbalskih terena (video)

Pratite nas
Neverovatne nove fotografije slikane dronom i to samih „usta“ havajskog vulkana Kilauea pokazuju veličinu štete koju su prouzrokovale eksplozivne erupcije koje su napravile pravu pošast među stanovnicima pacifičkog ostrva.

Ovaj video pokazuje gust dim koji izbija iz Halemaumau kratera, rupe koja je pronađena unutar mnogo većeg kratera u tom vulkanu. Zloslutno, krater takođe pokazuje znake raspadanja, što znači da su se formirali strmi zidovi, koji se nadvijaju nad kraterom, zajedno sa novim napuklinama. 

Kajl Anderson, istraživač Geološko topografskog instituta SAD, veruje da ruševina koja je zarobljena u krateru može uzrokovati nove eksplozije.

„Takođe je moguće da otvor bude trajno blokiran, što bi u potpunosti moglo da okonča eksplozije“, rekao je on. 

Prema rečima eksperata „Ju Es džiolodžikal surveja“, eksplozije su u poslednjih deset dana proširile veličinu kratera za čak deset puta. Veruje se da je rupa sada veličine 120 ari, što je blizu 90 terena za američki fudbal.

Vulkan Kilauea je uništio više od 80 domova od kako je prvi put eruptirao pre četiri nedelje. Geološko topografski institut SAD procenjuje da je lava prekrila površinu veličine 5,5 kvadratnih milja, što je jednako površini od čak četiri njujorška Central parka.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala