Ukrajinski bezbednjaci pokušali da zavrbuju novinarku RIA Novosti

© Foto : JuanedcZgrada Službe za bezbednost Ukrajine
Zgrada Službe za bezbednost Ukrajine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Služba za bezbednost Ukrajine pokušala je da zavrbuje dopisnicu RIA Novosti u Litvaniji Irinu Visokovič, koja je doputovala u ukrajinski Herson da bi izveštavala o sudskom procesu protiv rukovodioca portala „RIA Novosti Ukrajina“ Kirila Višinskog.

Visokovičeva je rekla da su joj nepoznati ljudi u civilu prišli 1. juna na ulazu u sudsku salu, nakon što je jedna od žena koju ne poznaje počela da je optužuje da radi za Prvi baltički kanal, čiji je rad u Kijevu zabranjen. 

„Prvo su me izveli na ulicu pod izgovorom da me spasavaju od besnih ukrajinskih patriota, smestili su me u automobil, predstavivši se kao saradnici SBU, i saopštili da idemo na odeljenje Službe. Nakon toga su me dovezli u neko administrativno zdanje s visokom ogradom, sa obezbeđenjem na vratima, uveli u nekakav kabinet na drugom spratu“, ispričala je novinarka koja ima ukrajinsko državljanstvo i boravišnu dozvolu u Litvaniji.

Niko od trojice sagovornika nije se potpuno predstavio novinarki. Samo je jedan rekao da se zove Aleksej.

Novinar Kiril Višinski, urednik portala RIA Novosti Ukrajina na sudu u Hersonu - Sputnik Srbija
Višinski ne može da se odrekne državljanstva dok traje suđenje

„Bilo je mnogo pitanja o mom radu na Prvom baltičkom kanalu, s kojim odavno ne sarađujem. Na pitanje za koga izveštavam o sudskom procesu nad Višinskim, odgovorila sam iskreno da radim za RIA Novosti. Nakon toga jedan od muškaraca je izjavio da su oni bili spremni da me puste, ali da njihovi nadležni ’traže krv‘ i ’razrešavanje situacije‘, zbog čega treba da potpišem neke dokumente“, navela je Irina.

Na pitanje da li je na nju vršen pritisak novinarka je odgovorila: „Da, ali u blažoj formi, tiho i mirno su govorili da mogu da ostanem ovde, ali da ću, ako iskreno kažem ono što ih interesuje, moći da idem kući. I šta da ispričam? Bila sam veoma uplašena i nisam shvatila zbog čega… Moje reportaže na Prvom baltičkom kanalu uglavnom su se ticali društva, kulture, a u Herson sam doputovala da napravim vest o sudskoj sednici, što sam im i rekla“, navela je novinarka. 

Nakon nekoliko sati neformalnog razgovora, novinarka je bila prinuđena da potpiše papir o spremnosti da sarađuje sa SBU i da govori o saradnicima RIA Novosti. 

„Rekli su mi da će mi pseudonim biti ’Mila‘, da će me pustiti, a da će potom stupiti u kontakt sa mnom, a da u protivnom neću ovde dugo ostati. Pre nego što su me pustili, primorali su me da kažem u kameru da nemam primedbe prema SBU“, rekla je Visokovičeva.

Novinarku su pustili i ona se vratila u Litvaniju, ali zbog privođenja koje nije obavljeno u skladu s protokolom nije mogla da ispuni redakcijski zadatak i da prenese informacije o suđenju Višinskom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala