Šef ukrajinske diplomatije poziva svetsku zajednicu da pojača sankcije Rusiji

© AFP 2023 / Eric PiermontMinistar spoljnih poslova Ukrajine Pavel Klimkin
Ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavel Klimkin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar inostranih poslova Ukrajine Pavel Klimkin saopštio je da je svojim kolegama širom sveta poslao pisma u kojima ih moli da izvrše pritisak na Rusiju da oslobodi Ukrajince koji su uhapšeni na njenoj teritoriji.

„Od ključne je važnosti da Kremlj oslobodi Baluha, Sencova, Koljčenka koji su objavili štrajk glađu. Zatražio sam konsolidovanje međunarodnog odgovora na zločine Rusije, uključujući pojačavanje sankcija“, napisao je Klimkin na svom tviter nalogu, na kojem je objavio i fotografiju pisma na engleskom jeziku. 

​Vladimir Baluh, osuđen na tri i po godine zatvora zbog nezakonitog posedovanja i preprodaje oružja, objavio je štrajk glađu, jer smatra da su optužbe protiv njega neosnovane. Krajem aprila šef Saveta za ljudska prava pri ruskom predsedniku Mihail Fedotov je saopštio da je Baluh prekinuo gladovanje nakon što je Savet preuzeo kontrolu nad njegovim slučajem. 

Ukrajinski režiser Oleg Sencov osuđen je na 20 godina zatvora zbog organizacije terorističkih napada na Krimu. Na deset godina zatvora osuđen je i njegov saučesnik Aleksandar Koljčenko.

Sredinom maja Sencov je saopštio administraciji zatvora na Jamalu da započinje štrajk glađu. Uprava Federalne službe za izvršenje kazni saopštila je da je Sencov prihvatio odgovarajuću terapiju. 

U decembru 2016. godine tokom zajedničke sednice Saveta za kulturu i umetnost i Saveta za ruski jezik režiser Aleksandar Sokurov zatražio je od Vladimira Putina da oslobodi Sencova. Predsednik rusije je naveo da Sencov nije osuđen zbog svog stvaralaštva, nego zbog toga što se posvetio terorističkoj delatnosti, a da je za njegovo oslobađanje potrebno da se ispune određeni uslovi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala