Albansko nasilje širi se Kosovom, Kfor i Euleks ne pomažu (video)

© AFP 2023 / STRINGERKosovska policija
Kosovska policija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vesti o nasilju Albanaca nad Srbima na Kosovu i Metohiji i o napadima na srpske institucije gotovo da poslednjih dana stižu iz sata u sat. Profesor građanskog prava na Univerzitetu u Kosovskoj Mitrovici Dušan Čelić kaže za Sputnjik da su ti napadi orkestrirani, a da je cilj da se dodatno podignu ulozi pred odlučujuće pregovore za sudbinu KiM.

„Ništa se slučajno ne dešava u albanskom političkom i društvenom miljeu, pa tako ni ovo. Ako smo u jednom periodu imali relativno zatišje, sada svakoga dana imamo ponešto što možemo nazvati incidentom. To više nisu incidenti već pojava. Uveren sam da se učestalost napada orkestrira iz neformalnih centara, a njih na Kosovu i Metohiji ima puno. Čine ih bivši pripadnici ekstremista iz takozvane OVK“, kaže naš sagovornik.

Premijer Albanije Edi Rama - Sputnik Srbija
Rama: Kosovo svetli primer poštovanja prava manjina

On objašnjava da smo tako nešto videli mnogo puta do sada, pa čak i kada je bio martovski pogrom 2004. godine. Njega su režirale neformalne grupe za koje se ispostavilo kasnije da su bile povezane sa formalnim nosiocima vlasti u Prištini.

„Naravno, nikada do pune istine o tome nećemo doći. Sudski epilozi su bili takvi kao da je u pitanju kafanska tuča, a ne pogrom nad čitavim jednim narodom. Ako se stvari sada završe samo na verbalnim reakcijama, bojim se da neće stati na ovome. Potrebno je mnogo delotvornija akcija državnih organa i mora se učiniti još ponešto na samozaštiti srpskog naroda.“

Čelić kaže da ni Kfor ni Euleks ne mogu da zaštite Srbe, naprotiv. 

„Očigledno je da je prisustvo dela međunarodne zajednice tamo na Kosovu i Metohiji samo hrabrilo ekstremista i one koji sebe smatraju i nazivaju državom da nastave u kontinuitetu sistematsko nasilje nad Srbima i svemu što je srpsko na KiM“, dodaje profesor koji je i sam poreklom sa KiM.

Pripadnik terorističke organizacije OVK - Sputnik Srbija
Srbi na nišanu: Do zuba naoružani spavači OVK samo čekaju mig...

On smatra da je strah zbog ovakvih napada individualna stvar. Sa stanovišta bezbednosne situacije, stanje u Metohiji je najteže, a srpsko stanovništvo tamo pokazuje izuzetnu hrabrost.

„Videli smo to u  selu Petrič, kada je grupa Srba došla da obeleži seosku slavu i kada je stanje dovedeno do ivice linča. Kamenovani su uprkos jakom policijskom obezbeđenju, ali nisu ustuknuli, obeležili su slavu uprkos tome što su im životi bili ugroženi.“

A dok se novo albansko nasilje širi na KiM takozvani kosovski predsednik Hašim Tači predstavio je svoju autobiografiju u Beču pod nazivom „Nova država, moderni državnik“.

Čelić ističe da niti je KiM nova država, niti je reč o nekom modernom državniku, nego o čoveku koji ima prljavu i krvavu biografiju.

Tači je, pored ostalog, rekao da za dogovor sa Beogradom nije dovoljno da Brisel samo obezbedi salu i nekoliko restorana, već da treba da investira izvore, ljude i vreme.

Policija tzv. Kosova - Sputnik Srbija
Šta nagoveštavaju nove kamenice ka glavama kosovskih Srba

„Bilo bi umesnije da je umesto reči ’izvori‘ Tači rekao novac i onda bi bilo jasnije o čemu se radi. Reč je o nekoj vrsti trgovine. Mnogi prirodni resursi na KiM su danas u rukama onih koji su imali značajnu ulogu i tokom NATO agresije na našu zemlju. Verovatno je to neka vrsta poziva na zajednički investicioni poduhvat“, kaže Čelić.

Na pitanje da li očekuje referendum o kosovskom pitanju, profesor Čelić kaže da kao pravnik smatra da je on neizbežan, jer je u pitanju rekonstituisanje države, eventualna promena teritorije ili organizacija vlasti.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala