Predsednik Makedonije protiv promene Ustava

© AP Photo / Darko VojinovicĐorđe Ivanov
Đorđe Ivanov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, nakon razgovora sa šefom diplomatije Nikolom Dimitrovim, koji ga je obavestio o procesu pregovara o novom imenu Makedonije, saopštio je da ostaje pri stavu da ne prihvata rešenje spora u vezi sa imenom za opštu upotrebu, ili „erga omnes“.
Vlada republike Makedonije - Sputnik Srbija
Makedonija: Predsednik neće ime za opštu upotrebu, opozicija se sprema za izbore

Ivanov smatra da međunarodni sporazum treba da bude u skladu sa Ustavom, umesto da predviđa njegovu izmenu.

„Ceo proces podseća na lični sporazum između premijera Zaeva i premijera Ciprasa, koji nije pružio nacionalni konsenzus u Republici Makedoniji. Moj stav je da ja ne prihvatam rešenje spora u vezi sa imenom za opštu upotrebu, ili ’erga omnes‘“, rekao je predsednik, saopštio je njegov kabinet.

Navodi se i da Dimitrov Ivanovu nije predao nikakav pisani dokument o pregovorima, već da ga je o svemu obavestio usmeno.

Premijer Zoran Zaev je pak danas, 31. maja, ponovo izrazio optimizam da je rešenje pitanja imena veoma blizu, a time i datum pregovora sa EU.

„Uveren sam da smo na putu ka mogućem rešenju. Šanse su ogromne da dobijemo datum nakon rešavanja spora koji traje 27 godina. Do 20. juna ćemo pokušati da pronađemo rešenje“, rekao je Zaev u Sobranju, preneli su makedonski mediji.

Tanjug

Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala