EU u previranju — šta će se desiti ako Italija napusti evro

© Flickr / Sarah-RoseItalijanska zastva u Rimu
Italijanska zastva u Rimu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Italija je naizgled nesposobna da u ovom trenutku formira vladu, dok italijanski predsednik Serđo Matarela pokušava da spreči ponavljanje izbora imenovanjem „ekspertske vlade“ na čelu sa Karlom Kotarelijem. Ipak, ponavljanje izbora ostaje da lebdi u vazduhu kao mogućnost.

Novinari Sputnjika razgovarali su sa Džejmsom Njuelom, profesorom italijanske politike na Univerzitetu Salford, i Emanueleom Bracom, profesorom ekonomije na Univerzitetu u Lankasteru.

Koliko je verovatno da će se u Italiji održati novi izbori i ko bi bio potencijalni pobednik na njima?

Džejms Njuel: U ovom trenutku, situacija je izuzetno nejasna, puno se govori o ponovljenim izborima, to je jedna od mogućnosti. Ko će potencijalno pobediti? Ponavljam, radi se o situaciji ekstremne neizvesnosti, pri čemu mnogi govore o savezu između Pokreta pet zvezdica i Lige, čija popularnost raste zbog njihovog spora sa predsednikom, koji nije prihvatio njihov predlog za ministra finansija.

Klima političke debate pretvorena je u sukob jednog čoveka protiv establišmenta, dok obe partije tvrde da štite interese građana pre nego interese EU.

Emanuele Braco: Trenutna situacija je vrlo neizvesna, ali novi izbori će najverovatnije biti raspisani u septembru, jer jul je mesec odmora u Italiji i bilo bi vrlo neobično da se izbori održavaju u to vreme. Mislim da će ista koalicija pobediti i idući put, s tim da će Liga osvojiti više glasova, što znači da će popularnost populista ukupno porasti.

Zastave Italije i EU - Sputnik Srbija
Italija pred „referendumom“ o Evropi 9. septembra?

Može li Italija da prestane da koristi evro kao valutu i kakve će to posledice imati po EU?

Emanuele Braco: Ako populistička vlada bude izabrana ove godine, postoje velike šanse da se tako nešto dogodi. Međutim mislim da to nije najverovatniji scenario. Ukoliko bi se tako nešto dogodilo, to bi značilo neizvršenje italijanskog duga i tešku ekonomsku krizu, kako za Italiju tako i za njene susede. Evropa bi bila uvučena u teška previranja, a s obzirom na posledice, ne mogu da verujem da će se tako nešto dogoditi.

Džejms Njuel: Ako bi Italija prestala da koristi evro, ili izašla iz evrozone, bilo bi ogromnih reperkusija. Svedočili bismo kraju evropskog projekta kakav poznajemo, a za one koji se zalažu za integrisanu Evropu, to bi bila potpuna katastrofa.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala