Organizator „atentata“ na Bapčenka: Znao sam da će izvršilac sve reći SBU

CC0 / / Lisice, hapšenje
Lisice, hapšenje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Regionalni sud u Kijevu na dva meseca je pritvorio Borisa Germana, osumnjičenog za organizaciju atentata na ruskog novinara Arkadija Bapčenka. German je pritvoren bez mogućnosti puštanja uz kauciju.

On je pred sudom izjavio da je unapred bio svestan da će „izvršilac“ atentata Aleksej Cimbaljuk sarađivati sa Službom bezbednosti Ukrajine.

„Cimbaljuka je za tu misiju izabrala kontraobaveštajna služba, jer je poznat po svojoj delatnosti tokom antiterorističke operacije u Donbasu, nikada u životu ne bi ubio čoveka, a posebno nenaoružanog. Kada je biran za tu ulogu, odlično su znali da će pobeći u SBU i početi sve da priča, zbog toga što su ih na frontu tome naučili. Zbog toga samo precizno znali da će biti inscenacija“, rekao je German pred sudom. 

Ruski novinar Arkadij Bapčenko - Sputnik Srbija
Navodni izvršilac „ubistva“ Bapčenka otkrio identitet

On je naglasio da je cela njegova komunikacija sa izvorom iz Moskve dokumentovana, a da je operacija bila tajna.

„Nemam nikakve negativne emocije prema Bapčenku, nemam nikakve primedbe za Cimbaljuka“, rekao je German i dodao da mu se obratio stari poznanik koji sada živi u Moskvi. 

Tokom komunikacije se ispostavilo, kako tvrdi German, da se taj poznanik bavi upravo organizacijom nereda u Ukrajini, o čemu je obaveštena kontraobaveštajna služba. 

German je dodao da je nakon toga počeo da proučava tokove novca iz Rusije u Ukrajinu i koje političke partije sponzoriše Rusija.

U utorak su prvo mediji, a potom i ukrajinske vlasti, saopštili da je ruski državljanin Arkadij Bapčenko, koji od 2017. godine radi na televizijskom kanalu ATR u Kijevu, navodno upucan na stepeništu svoje kuće. 

Sledećeg dana, međutim, Bapčenko se pojavio na konferenciji za novinare Službe bezbednosti Ukrajine. Načelnik SBU Vasilij Gricak saopštio je da je informacija o ubistvu Bapčenka bila deo specijalne operacije čiji je cilj bio da se spreči atentat na novinara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala