Bapčenko: Zahvalan sam Porošenku jer mi je spasio život

© REUTERS / Valentyn OgirenkoNovinar Arkadij Babčenko, koji je navodno ubijen u Kijevu 29. maja, govori na konferenciji za medije
Novinar Arkadij Babčenko, koji je navodno ubijen u Kijevu 29. maja, govori na konferenciji za medije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski novinar Arkadij Bapčenko smatra da je njegovo ubistvo pripremano zbog njegovog građanskog stava, s obzirom na to da se u poslednje vreme nije bavio nikakvim profesionalnim istraživanjima.

„Nisam se uopšte ničim bavio, nemam nikakav biznis. Sve čime se bavim jesu postovi na Fejsbuku. Iz toga se može zaključiti da je motiv moj javni stav, moja građanska delatnost“, rekao je Bapčenko na konferenciji za novinare u četvrtak. 

Novinar je rekao da je dobio zaštitu.

„Sada imam obezbeđenje ravno nosaču aviona, plus vazdušnu jedinicu i konjički puk“, dodao je Bapčenko. 

Ruski novinar je izjavio da je zahvalan predsedniku Ukrajine Petru Porošenku što mu je spasio život.

Fotografije ubijenog ruskog novinara Arkadija Babčenka na zgradi ambasade Rusije u Kijevu - Sputnik Srbija
U Kijevu uhapšen organizator ubistva novinara Bapčenka

„Ova zemlja mi je dala mogućnost da živim ovde, ova zemlja mi je dala azil, ova zemlja je sprovela specijalnu operaciju spasavanja mog života — zahvalan sam za to. Predsednik ove zemlje je oličenje ove zemlje“, rekao je Bapčenko.

Porošenko je novinaru ponudio pomoć u dobijanju ukrajinskog državljanstva.

„Sada imam boravišnu dozvolu, moja porodica je takođe podnela zahtev za boravišnu dozvolu. Razgovarao sam s Porošenkom o tome da mi pomogne u dobijanju državljanstva i, iskreno, nije me odbio“, rekao je Bapčenko.

U utorak su mediji, a potom i ukrajinske vlasti, objavili da je ruski državljanin Arkadij Bapčenko, koji je od 2017. godine radio na televizijskom kanalu ATR u Kijevu, navodno ubijen na stepeništu svoje kuće. 

Sledećeg dana, međutim, Bapčenko se pojavio na konferenciji za novinare Službe bezbednosti Ukrajine. 

Kako je izjavio načelnik SBU Vasilij Gricak, informacija o ubistvu Bapčenka bila je deo specijalne operacije, da bi se sprečio atentat na novinara. On je, takođe, saopštio da je u Kijevu uhapšen navodni organizator atentata.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala