DNR zapretila vraćanjem naoružanja na liniju razgraničenja

© Sputnik / Sergeй Averin / Uđi u bazu fotografijaPripadnik vojske DNR
Pripadnik vojske DNR - Sputnik Srbija
Pratite nas
Oružane snage Donjecke Narodne Republike (DNR) mogle bi da zauzmu svoje ranije položaje u demilitarizovanim područjima u blizini linije razgraničenja ukoliko Kijev nastavi sa provokacijama, izjavio je novinarima portparol Zajedničkog centra za kontrolu i koordinaciju režima prekida vatre DNR.
Predstavnik Rusije u kontakt-grupi za Donbas Boris Grizlov - Sputnik Srbija
Rusija Donbasu: Ne podležite provokacijama ukrajinskih snaga

Prema njegovim rečima, posmatračka misija OEBS-a je zabeležila da su se oružane snage učvrstile kod naselja Bogdanovka i Petrovskoje. Takođe je saopšteno da je došlo do postavljanja mina na području sela Zolotoje u demilitarizovanoj zoni.

„Jedini efikasan korak ka povratku na realizaciju okvirnog rešenja je povlačenje snaga i sredstava Oružanih snaga Ukrajine iz oblasti razvajanja i likvidacija novih položaja. U protivnom će DNR biti prinuđena da vrati svoje vojne snage i sredstva na početne položaje“, rekao je predstavnik DNR.

Situacija u zoni sukoba u Donbasu zaoštrila se sredinom maja, kada su Oružane snage Ukrajine nekoliko puta granatirale Gorlovku, koja se nalazi 40 kilometara severno od Donjecka.

Donjecka Narodna Republika saopštila je ranije da su ukrajinske snage koristile municiju sa šrapnelima, koja je zabranjena međunarodnim sporazumima. Kasnije se pojavila informacija su ukrajinske snage počele sa prebacivanjem na liniju dodira oružja koje je zabranjeno Minskim sporazumom.

Ukrajinski avion - Sputnik Srbija
Ukrajinski avioni lete iznad Donbasa (video)

Juče je na nebo iznad Donbasa podignuta vojna avijacija. Pres-centar ukrajinske „Operacije ujedinjenih snaga“ saopštio je da je komanda izvela neplaniranu proveru gotovosti aviona za izvršavanje borbenih zadataka.

Istovremeno su zarobljeni borci Oružanih snaga Ukrajine izjavili da Kijev namerava da pokrene ofanzivu na Donbas tokom Svetskog prvenstva u fudbalu. Prema njihovim rečima, trupe su počele da dobijaju više municije. Osim toga, vojnicima je obećano da će jedinice sa linije razgraničenja dobiti sisteme „Džavelin“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala