Vučić: Volja naroda - uslov za sporazum sa Prištinom

© Tanjug / DIMITRIJE GOLL/Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Skoplju
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Skoplju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Za pravno-obavezujući sporazum sa Kosovom mora da postoji široka saglasnost i većinska volja našeg društva, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić u Parizu lansirao novu ideju za region

U intervjuu za Novosti od srede, na pitanje da li može da se dogodi da Srbija potpiše pravno-obavezujući sporazum sa tzv. Kosovom a da ipak ne uđe u EU, predsednik Srbije kaže da ne bi to posmatrao kao da je u pitanju trgovina.

„Hoćete li nešto da uradite, a da zauzvrat dobijete nešto drugo. U interesu Srbije je da postignemo sporazum sa Albancima, bez obzira na to da li ćemo postati članica EU ili ne. Ali kada bi se to dogodilo, uveren sam da bi vrata bila ne odškrinuta, već širom otvorena“, kaže Vučić.

Prema njegovim rečima, i da upetostručimo BDP i da budemo šampioni reformi, EU će nas na kraju usloviti rešavanjem pitanja Kosova.

„Nema sumnje da je to ključna stvar i kad god nam kažu nešto drugo, u stvari misle na Kosovo. Zato želimo da postignemo neku vrstu kompromisnog rešenja. Ali to moraju da razumeju i Albanci jer ni oni neće imati budućnost ako ne bude dogovora. To da Srbija sve dâ, a da ne dobije ništa, niti je realno, niti je moguće“, kaže on.

Dodaje da je od pojedinih velikih igrača na svetskoj pozornici dobijao nešto što liči na načela, principe, nešto što predstavlja „non-pejper“.

„Sve što mogu o tome da kažem je, i da je bila pitana da li tako nešto prihvata ili ne, Srbija bi teško na te predloge mogla da pruži pozitivan odgovor“, kaže Vučić.

Kako navodi, teško je za njih da izađu sa novim predlogom, zato što velike zapadne sile polaze od toga da je teritorijalno pitanje Kosova i Metohije rešeno, tako što su dobili svoju nezavisnost.

„I oni od toga neće da odustanu. A naše je da pokušamo da vidimo šta možemo da dobijemo, i za Srbe na KiM, ali i za Srbiju. Mnogi ljudi to zaboravljaju. To nije pitanje samo Srba na KiM. Oni su najvažniji, njihova bezbednost, sigurnost, život, ekonomski napredak, perspektiva, budućnost. Ali to nije jedino pitanje za njih, to je pitanje i za sve ostale koji žive u Srbiji“, uveren je Vučić.

Sa svojim predlogom će izaći kada bude ocenio da je to dobro za našu zemlju i kada budemo mogli da dobijemo određeni rezultat, kaže on. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tokom posete Bakuu - Sputnik Srbija
Vučić: Srbija ide u EU, a ko želi to da menja, prvo mora da promeni mene

Na pitanje ima li smisla uopšte voditi dijalog sa Prištinom kada glavni pregovarač sa druge strane kaže da su razgovori i ZSO samo gubljenje vremena, on odgovara da u tome vidi veći problem.

Podseća da već tri godine stalno govori da ne veruje da će to ikada da ostvare i da Priština jedinu svoju obavezu nije ispunila.

„Njih to uopšte ne zanima. Problem je što na to niko drugi, posebno oni koji posreduju u našim razgovorima, nije reagovao. To je suštinski problem“, ističe predsednik Srbije.

„Ali šta sad? Nećemo da plačemo niti da kukamo, nego da nastavimo da radimo i da se borimo. Jesmo li u teškoj situaciji? Jesmo, ali je to tako“, naveo je on.     

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala