Vašington pozvao Rusiju da povuče vojsku iz Abhazije i Južne Osetije

© Sputnik / Mihail Mokrushin / Uđi u bazu fotografijaSuhumi, Abhazija
Suhumi, Abhazija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vašington je osudio plan Sirije da uspostavi diplomatske odnose sa Abhazijom i Južnom Osetijom, pozivajući ruske „snage“ da se povuku sa ovih teritorija, najavio je američki Stejt department.
Vid na Damask s gorы Kassion - Sputnik Srbija
Sirija priznala nezavisnost Abhazije i Južne Osetije

„Ovi regioni su deo Gruzije, a pozicija Sjedinjenih Država u Abhaziji i Južnoj Osetiji je nepokolebljiva“, saopštila je portparolka Stejt departmenta Heder Navert. 

Juče je Sirija saopštila da je priznala nezavisnost Abhazije i Južne Osetije, nakon čega je Gruzija počela proceduru prekida diplomatskih odnosa sa arapskom republikom.

„Smatramo da je to u najmanju ruku nerazumna odluka, koja ni na koji način ne menja naš stav po ovom pitanju“, rekla je Navertova komentarišući odluku Sirije.

Gruzija je u noći 8. avgusta 2008. raketirala iz više raketnih bacača „Grad“ Južnu Osetiju, gruzijske trupe napale su ovu republiku i uništile deo njenog glavnog grada, Chinvalija. Rusija je, štiteći stanovnike Južne Osetije, od kojih su mnogi uzeli državljanstvo Rusije, uvela trupe u republiku i posle pet dana borbenih dejstava potisnula gruzijske trupe iz regiona.

Nakon „petodnevnog rata“ 2008. godine Rusija je priznala suverenitet Južne Osetije i Abhazije, koje su nekada ulazile u sastav Gruzije. Kao odgovor na to Tbilisi je prekinuo diplomatske odnose sa Moskvom. Ruske vlasti su više puta izjavljivale da priznavanje nezavisnosti dve bivše gruzijske autonomije odražava trenutnu realnost i ne podleže reviziji. Rusija pruža pomoć dvema republikama u obnovi privrede.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala