Italija ipak bez nove vlade, uskoro odluka o izborima

© AP Photo / Gregorio BorgiaĐuzepe Konte
Đuzepe Konte - Sputnik Srbija
Pratite nas
Italijanski predsednik Serđo Matarela izjavio je večeras da nije mogao da podrži formiranje vlade kao i da će vrlo brzo odlučiti da li će biti novih izbora.

On je, nakon što je mandatar za sastav nove vlade Đuzepe Konte vratio mandat, saopštio da je članstvo u evrozoni fundamentalno za Italiju i da on mora da nastavi da čuva ušteđevinu Italijana, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, izbor ministra ekonomije šalje poruku o vladi, a izbor Savone značio bi izlazak Italije iz evro zone.

Đuzepe Konte - Sputnik Srbija
Nova vlada Italije je dobila moćnog protivnika

Đuzepe Konte vratio je mandat predsedniku Serđu Matareli, nakon što je italijanski predsednik odbio da prihvati Paola Savonu za ministra ekonomije, kojeg su predložili krajnje desničarska Liga i Pokret pet zvezdica.

Konte je trebalo večeras da se sastane sa Matarelom kako bi mu predstavio predlog sastava vlade.

Matarela je dosad odbijao da prihvati 81-godišnjeg Savonu, protivnika evra, za ministra privrede. Savona je svojevremeno izjavio da je Italija u „kavezu“ mera štednje koje je Nemačka nametnula članicama evrozone. Predsednik Matarela snažno podržava evro.

U međuvremenu, Mateo Salvini, lider Lige, jedne od stranaka koja je trebalo da formira vladu, objavio je na Tviteru da će se boriti „do kraja“ za Savonu kao kandidata za ministra privrede.

Italijanski predsednik je 23. maja poverio premijerski mandat Konteu (54), koga su predložili pokret Pet zvezdica i desničarska Liga.

Konte je poručio da će, pre svega, biti „advokat odbrane italijanskog naroda“.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala