Vandalu koji je oštetio Rjepinovo remek-delo prete tri godine zatvora (video)

© Sputnik / Pavel Balabanov / Uđi u bazu fotografijaIra Rjepin - Ivan Grozni i njegov sin
Ira Rjepin - Ivan Grozni i njegov sin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Muškarcu koji je u petak uveče oštetio čuveno platno Ilje Rjepina „Ivan Grozni i njegov sin“ u Tretjakovskoj galeriji u Moskvi preti do tri godine zatvora.

U petak uveče jedan od poslednjih posetilaca galerije metalnom štanglom je razbio staklo koje je štitilo sliku i oštetio platno. Muškarac je uhapšen i protiv njega je pokrenuta istraga.

Počiniocu ovog vandalskog dela preti i novčana kazna do tri miliona rubalja (oko 42.000 evra), obavezni rad do 400 sati, ili prinudni rad do tri godine. 

Zaštitno staklo koje je prekrivalo platno se od udaraca razbilo, a njegovi delići su na tri mesta zasekli platno. Pritom je oštećen i autorski ram.

Stručnjaci galerije su odmah uklonili staklo i odneli sliku na restauraciju.

Karta Rusije - Sputnik Srbija
Šta sve niste znali o Rusiji? (Foto)
Pres-služba Tretjakovske galerije je navela da najvredniji detalji slike – prikazi lica i ruku cara i carevića – nisu oštećeni. Uprkos tome, šteta koja je naneta platnu procenjuje se kao ozbiljna.

Uhapšeni je priznao krivicu, rekavši da je došao specijalno da bi video sliku i da je njegov vandalski čin posledica toga što je „malo popio“ u obližnjem bifeu. 

 

Remek-delo ruskog slikarstva „Ivan Grozni i njegov sin“ već je bilo meta napada. Sliku, koju je Ilja Rjepin završio 1885. godine, 1913. je na tri mesta probio nožem duševno oboleli ikonopisac Abram Balašov. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala