Najbliži azijski saveznici Amerike se izjasnili o otkazivanju susreta s Kimom

© Sputnik / Grigorij Sisojev / Uđi u bazu fotografijaŠinzo Abe
Šinzo Abe - Sputnik Srbija
Pratite nas
Japan je danas izrazio žaljenje zbog odluke američkog predsednika Donalda Trampa o otkazivanju samita sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, ali je istovremeno saopštio da tu odluku poštuje, dok su Kina i Južna Koreja ohrabrile dijalog SAD i Severne Koreje.
Čovek gleda ekran na kome su predsednici SAD i Severne Koreje Donald Tramp i Kim Džong Un, na železničkoj stanici u Seulu. - Sputnik Srbija
Putin o otkazivanju samita SAD i Severne Koreje: Žalosno

Japanski premijer Šinzo Abe rekao je danas da žali zbog Trampove odluke i da je šteta što samit neće biti održan, ali je istovremeno istakao da Trampovu odluku poštuje i podržava, prenosi AP.

Abe je naveo i da je Japan bio u bliskom kontaktu sa Vašingtonom tokom priprema za samit s Kimom, koji je bio zakazan za 12. jun.

Japanski premijer, koji je trenutno u Moskvi, rekao je da planira da o najnovijem razvoju događaja u vezi sa Severnom Korejom razgovara s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom kada se sutra sa njim sastane.

Japan će, poručio je Abe, nastaviti da sarađuje sa SAD, Južnom Korejom i drugim zemljama na denuklearizaciji Severne Koreje.

Istovremeno, portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Lu Kang rekao je da je Kina dosledna u ohrabrivanju dijaloga Trampa i Kima, ali je naglasio potrebu da „sve relevantne strane, pogotovu one kojih se to direktno tiče, sarađuju jedna sa drugom i pokažu dobru volju da reše krizu na Korejskom poluostrvu na odgovarajući način“.

„U tom smislu, mislim da je važno da strane najpre same razmisle o tome da li su dobro obavile posao“, rekao je on.

Protest protiv Trampa u Seulu - Sputnik Srbija
Prva reakcija Severne Koreje na Trampovo povlačenje

Lu je naveo i da se Kina nada da će SAD i Severna Koreja imati u vidu dosad postignut napredak i da će „ostati strpljive, pokazati dobru volju, naći se na pola puta i ostati posvećene uzajamnom otklanjaju zabrinutosti“.

U međuvremenu, i južnokorejsko Ministarstvo za ujedinjenje izrazilo je optimizam, ukazujući na pomirljivu reakciju Pjongjanga na Trampovu odluku i nadu Severne Koreje da bi samit mogao da se održi kasnije u budućnosti.

„Nema promena u stavu relevantnih strana da bi problem trebalo rešiti putem dijaloga“, rekao je portparol južnokorejskog Ministarstva Baek Tae Hjun.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala