Dodik: Sputnjik je rado slušan i prenošen, ali je jedini...

© Sputnik / Alekseй Nikolьskiй / Uđi u bazu fotografijaPredsednik RS Milorad Dodik
Predsednik RS Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Sankt Peterburgu da se u Srpskoj priprema donošenje zakona prema kojem će svi koji koriste sredstva stranih vlada i fondacija morati da se registruju u Ministarstvu pravde Srpske i da podnose izveštaje o korišćenju tih sredstava.
Ruski Helikopter koji je preletao poligon u Dagestanu kod Kaspijskog mora - Sputnik Srbija
Ruski helikopteri stižu u Bijeljinu

Dodik je istakao da su to neke zemlje već učinile i da je, možda, interesantno da samo bude prepisan američki zakon u tom pogledu.

„Na primer, vi ako hoćete nešto da učinite u SAD sa stanovišta podrške bilo kome tamo, prođete rigoroznu proceduru, a oni koji bi to radili tamo u ime neke vlade ili države nazivaju se agentima“, rekao je Dodik.

On je podsetio da su Britanci pre nekoliko meseci rekli da izdvajaju određenu količinu funti za sprečavanje ruskog uticaja na Balkanu, a da Amerikanci imaju šest miliona dolara u BiH samo od toga.

„To znači da je sve to, imajući u vidu realan kontekst i odnos snaga, upereno protiv nas“, rekao je Dodik za RTRS i naglasio da oni imaju 12 miliona dolara da podrže medije u BiH da sarađuju s njima.

Predsednik Srpske je istakao da Rusija gotovo da i nije prisutna sa stanovišta medija.

„Postoji ’Sputnjik‘, koji je rado slušan i prenošen, ali trebalo bi, kao što su i neki drugi učinili, da se otvori ruska informativna kuća koja bi na lokalnim jezicima imala elektronski, televizijski program na lokalnom jeziku i pokrivala region, kao što rade N1, ’Al Džazira‘ i drugi koji su odavno prisutni, i niko više ne smatra da je to problem. Ali, ako bi Rusija to učinila, to bi izazvalo lavinu napada i na nas i na Ruse, a oni u suštini ništa ne čine“, istakao je Dodik.

Glavna urednica RT Margarita Simonjan - Sputnik Srbija
Simonjanova: Monopol anglosaksonskih medija razbijaju RT, Sputnjik i Pres TV

Prema njegovim rečima, ako ko ima uticaja — imaju Britanija i Amerika, a ne Rusija. „Ali, živimo u svetu stereotipa, lažnih vesti“, rekao je Dodik.

Zamislite, naveo je predsednik Srpske, da je jedna EU na nivou Saveta ministara, komesara, formirala radnu grupu da izuči način da se spreče lažne informacije, a kada su predstavnici Srpske pre nekoliko godina hteli da kažu da ne mogu da prođu ti sadržaji, „skočila“ je cela Zapadna Evropa da spreči donošenje tog zakona, kao i opozicija koja je mislila da je to ugrožavanje slobode mišljenja.

„Pogledajte šta sada oni rade“, rekao je Dodik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala