„Pravda“ za Ilona Maska: Novi neobičan projekat američkog milijardera

© REUTERS / AAP/Ben MacmahonIzvršni direktor kompanije "Tesla" Ilon Mask
Izvršni direktor kompanije Tesla Ilon Mask - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izgleda da je biznismen Ilon Mask objavio rat medijima nakon što je tvitnuo da će pokrenuti sajt koji će javnosti omogućiti da oceni kredibilitet novinara, urednika i publikacija, a koji će nazvati „Pravda“.

Iznerviran poslednjim medijskim izveštajima o njemu i njegovim kompanijama, Mask je u sredu objavio veliki broj tvitova, među kojima je i najava pokretanja novog sajta. Javnost će moći da oceni „suštinsku istinitost svakog članka“ kao i da prati „ocenu verodostojnosti tokom vremena“ svakog novinara, urednika ili publikacije, naveo je Mask.

​Pravda je reč koja znači „istina“ u većini slovenskih jezika, ali i ime zvaničnih novina Komunističke partije Rusije (kasnije Sovjetskog Saveza) tokom većeg dela prošlog veka, navodi RT.

Osnivač kompanije Spejsiks i suosnivač kompanije Tesla Ilon Mask - Sputnik Srbija
Ilon Mask uklonio stranice svojih kompanija sa Fejsbuka

U nastavku tvita, Mask je objasnio razloge kreiranja budućeg sajta. Čak i ako javnost nije briga, naveo je, „novinare, urednike i publikacije jeste — to je način kako će sebe definisati“.

Na upozorenja da bi botovi i trolovi mogli da izigraju sistem i da javnost nije briga za istinu, vlasnik „Tesle“ i „Spejs iksa“ je odgovorio da ima veru u ljude.

On je imao i težak razgovor sa reporterom „Verdža“, koji ga je optužio da se ponaša kao američki predsednik Donald Tramp.

„Kad god neko kritikuje medije, oni viču: Isti si kao Tramp“, replicirao je Mask. „Zašto mislite da je on izabran za predsednika? Zato što vam više niko ne veruje“.

​Tehnološki mogul nije prvi koji je predložio platformu za proveru činjenica i ocenu kredibiliteta novinara. Industrija provere činjenica od kuće porasla je nakon predsedničkih izbora u SAD 2016. Fejsbuk je nedavno najavio da će rangirati medijske sajtove na osnovu „poverenja zajednice“, zajedno sa kontroverznim tink-tenkom, da bi „zaštitili izbore“ od dezinformacija.

Prošlogodišnji pokušaj pristalica Hilari Klinton da stvore platformu za proveru činjenica dočekan je podsmehom. Taj projekat, nazvan „Verit“, sadrži samo logo na početnoj stranici još od februara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala