Grci predložili Makedoncima kompromis, ali pod njihovim uslovom

© AP Photo / Petros GiannakourisMikis Teodorakis na protestu u Atini protiv imena Makedonija.
Mikis Teodorakis na protestu u Atini protiv imena Makedonija. - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Njujorku je u toku nova runda dijaloga o novom imenu Makedonije grčkog i makedonskog šefa diplomatije Nikosa Kocijasa i Nikole Dimitrova, uz posredovanje izaslanika UN Metju Nimica, prva nakon što se zvanična Atina ogradila od predloga „Republika Ilindenska Makedonija“, na kojem, inače, insistira Skoplje.

U Njujorku je u toku nova runda dijaloga o novom imenu Makedonije grčkog i makedonskog šefa diplomatije Nikosa Kocijasa i Nikole Dimitrova, uz posredovanje izaslanika UN, Metju Nimica, prva nakon što se zvanična Atina ogradila od predloga „Republika Ilindenska Makedonija“, na kojem, inače, insistira Skoplje.

Nemačka kancelarka Angela Merkel - Sputnik Srbija
Merkelova hitno zvala Zaeva i Ciprasa posle „hladnog tuša“ iz Atine

I dok se još ne znaju detalji današnjih pregovora, koji će biti nastavljeni sutra, grčki premijer Aleksis Cipras je pod pritiskom opozicije izjavio da je grčki stav da se pregovara samo o četiri predloga koje je ranije dao Nimic, te da je Vlada jasno odbacila predlog „Republika Ilindenska Makedonija“.

Taj predlog kao moguće rešenje pojavio se nakon susreta premijera Grčke i Makedonije, Ciprasa i Zorana Zaeva na samitu EU — Zapadni Balkan u Sofiji koji je održan 17. maja.

Koliko je za Makedoniju takvo ime prihvatljivo, toliko za Grčku nije, a posebno ne za grčku opozicionu Novu demokratiju i Koaliciju za demokratiju, koje nastavljaju da iznose primedbe na taj predlog, između ostalog, i sa obrazloženjem da on simboliše iredentizam.

Lideri tih stranaka Kirjakos Micotakis i Fofi Genimata tokom debate u Parlamentu Grčke posvećenom ekonomiji izneli su niz žestokih optužbi na račun Vlade Grčke i Ciprasa.

Micotakis je zatražio od Ciprasa da jasno kaže da li je Vlada prihvatila ili odbacila makedonski predlog za ime.

„Pretpostavljam da je ovo pitanje još na pregovaračkom stolu. Pretpostavljam da ste zbog toga kontaktirali Pensa i Merkelovu. Vi stvarate utisak kao da je to nešto što ste već dogovorili…“, rekao je Micotakis, preneli su makedonski mediji.

Genimata je zatražio referendum o očuvanju grčkih nacionalnih interesa.

„Ako je Vlada uspela da se dogovori sa iredentistima u vezi sa rešenjem, to govori o veličini problema“, poručio je Genimata.

Inače, uoči današnjeg početka dijaloga u Njujorku između Kocijasa i Dimitrova, uz podršku Nimica, grčki šef diplomatije ponovio je da je za Grčku predlog „Republika Ilindenska Makedonija“ neprihvatljiv i pozvao svog makedonskog kolegu na pragmatičnost kako bi došli do kompromisa.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala