Nova crna lista: Amerika uvodi nove sankcije Iranu zbog podrške Jemenu

© AP Photo / Hani MohammedBorci huti obezbeđuju rezidenciju bivšeg jemenskog predsednika Alija Abdulaha Saleha u Sani
Borci huti obezbeđuju rezidenciju bivšeg jemenskog predsednika Alija Abdulaha Saleha u Sani - Sputnik Srbija
Pratite nas
Administracija američkog predsednika Donalda Trampa povećava pritisak na Iran novim sankcijama, koje je uvela petorici Iranaca zbog podrške šiitskim pobunjenicima u Jemenu.
Majk Pompeo - Sputnik Srbija
Najoštrije sankcije u istoriji: Američki ultimatum u 12 tačaka

Američko Ministarstvo finansija saopštilo je da će petorica Iranaca biti stavljena na „crnu listu“ zbog, kako tvrdi, pružanja stručne pomoći hutskim pobunjenicima, koja im je omogućila da lansiraju rakete u susednu Saudijsku Arabiju.

Sva petorica su ili pripadnici Iranske revolucionarne garde, ili su povezani s njom, navodi AP. 

Njima se sankcijama zamrzava bilo kakva imovina, koju bi mogli da imaju pod jurisdikcijom SAD, a Amerikancima zabranjuje da vrše bilo kakve transakcije s njima.

Američki državni sekretar Majk Pompeo u ponedeljak je rekao da će SAD pojačati napore protiv podrške Irana grupama kao što su Huti, libanski Hezbolah, palestinski pokret Hamas, kao i sirijska vlada, nakon što je američki predsednik Donald Tramp odlučio da povuče SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Pompeo je ranije zapretio Iranu „najsnažnijim sankcijama u istoriji“ ukoliko ne dođe do promene kursa vlade u Teheranu, ali je i dodao da je Vašington spreman da ukine sve sankcije i uspostavi pune diplomatske i trgovinske odnose ako Iran napravi „velike promene“.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala