Američki ambasador usred skandala: Gde je nestala džamija u Jerusalimu? (video, foto)

Pratite nasTelegramOdyssey
Tenzije oko Jerusalima su se ponovo podigle, ovaj put zahvaljujući fotošopu. Američki ambasador je upao usred skandala nakon što je na poklon dobio sliku grada na kojoj je džamija Al Aksa zamenjena trećim jevrejskim hramom.

Američki ambasador u Izraelu Dejvid Fridman nije krio osmeh dok je primao sliku aerodroma u Jerusalimu tokom obilaska grada Bnei Braka u organizaciji ultraortodoksne organizacije Ačija, koja pomaže deci sa poremećajem u učenju.

Iako poklon izraelske organizacije američkom ambasadoru nije baš udarna vest, s obzirom na zadovoljstvo jevrejske države zbog odluke Vašingtona da preseli svoju ambasadu u Jerusalim, ovaj poseban dar je bio više nego apsurdan jer na njemu nije sve baš onako kako bi trebalo.

Kada su u američkoj ambasadi videli spornu fotografiju, vratili su je nazad, rekavši da Fridman „nije bio svestan da na slici nešto nedostaje, iako se nalazio na mestu na kome je fotografija snimljena. Bio je duboko razočaran što je neko iskoristio njegovu posetu Bnei Braku da bi napravio skandal.“

U nastavku je ponovljeno da SAD „podržavaju status kvo Haram el Šarifa / Hramovne gore.“

Ambasada je zatražila izvinjenje od neprofitne organizacije koja je darivala fotografiju, rekao je njen zvaničnik Harecu. Dodao je i da je „nažalost, ceo događaj pao u senku jeftinog političkog čina“ i da je „odgovorni član osoblja identifikovan i uputio izvinjenje“, te da će se „pozabaviti ovim pitanjem unutar organizacije“.

U međuvremenu, uprkos insistiranju američke ambasade na tome da Vašington podržava status kvo, drugi u to nisu baš toliko sigurni. Džamija Al Aksa se čak našla u centru parodije na izraelsku pesmu koja je pobedila na Evroviziji, napravljenoj u Holandiji.

„Svetski lideri jedu iz moje ruke… Pokrenimo zabavu, da li dolazite? Bićemo u Al Aksi, koja će uskoro biti prazna“, kaže se u jednoj od strofa.

Izraelska ambasada u Holandiji uputila je zvaničan protest.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala