Rusija: Iran ima pravo na mirni nuklearni program

© Fotolia / Emanuele MazzoniPogled na Teheran
Pogled na Teheran - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iran ima pravo na mirni nuklearni program i to se ne može poreći, izjavi je stalni predstavnik Rusije u međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanova komentarišući izjavu američkog državnog sekretara Majka Pompea.

„Sjedinjene Američke Države nisu u stanju da shvate da je Iran suverena država koja ima određene obaveze u okviru Sporazuma o neširenju, ali ima i odgovarajuća prava. Jedno od osnovnih prava… je pravo na mirno korišćenje nuklearne energije. Iran ima takvo pravo i to se ne može poreći“, rekao je Uljanov na konferenciji za novinare.

Majk Pompeo - Sputnik Srbija
Najoštrije sankcije u istoriji: Američki ultimatum u 12 tačaka

Pompeo je u ponedeljak održao programski govor u kojem je izložio spisak od 12 zahteva za Iran nakon jednostranog povlačenja Vašingtona iz međunarodnih sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Govoreći na fondaciji „Heritidž“ u Vašingtonu, Pompeo je predstavio glavne zahteve Vašingtona Iranu o prekidu njegovog nuklearnog i raketnog programa, smanjenje njegovog „zlonamernog uticaja“ u regionu, uključujući i povlačenje trupa iz Sirije. Pompeo je naglasio da SAD nemaju ništa protiv iranskog naroda, ali da su protiv „bogaćenja“ njegovog rukovodstva. Američki državni sekretar je obećao da će SAD obuzdavati „iransku agresiju“ i izvršiti neviđeni finansijski pritisak na Teheran.

Realizacija iranskog nuklearnog sporazuma bez SAD je tehnički moguća, smatra Uljanov.

„Sada je sva pažnja usredsređena na pokušaj nastavka realizacije Zajedničkog sveobuhvatnog akcionog plana za iranski nuklearni program, ali bez Sjedinjenih Američkih Država. Tehnički, ovo je moguće. Da li će to raditi u praksi — vreme će pokazati“, istakao je diplomata. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala