Sirija ispalila 100 raketa na izraelske avione

© Sputnik / Valeriy Melnikov / Uđi u bazu fotografijaRakteni sistem "Buk"
Rakteni sistem Buk - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sirijski sistemi protivraketne odbrane lansirali su najmanje 100 raketa klase „zemlja-vazduh“ na izraelske avione koji su 10. maja napali vojne objekte Irana na teritoriji Sirije, saopštio je komandant Ratnog vazduhoplovstva Izraela Amikam Norkin.
Pripadnik sirijske vojske podiže zastavu u blizini Damaska - Sputnik Srbija
Sirija: Izbačeni svi militanti iz južnih delova Damaska

Prema rečima pripadnika izraelske vojske, svi avioni koji su učestvovali u najvećoj operaciji protiv iranskih snaga u istoriji uspešno su se vratili u svoje baze. Tokom povratka oni su bombardovali sisteme PVO koji su ih gađali, uključujući sisteme „Pancir“ i „Buk“ ruske proizvodnje, koje su nedavno dobile sirijske vlasti.

Podsetimo, Golansku visoravan, koja je od 1944. godine pripadala Siriji, Izrael je zauzeo tokom Šestodnevnog rata 1967. godine. Parlament Izraela je 1981. godine usvojio dokument kojim je jednostrano proglasio suverenitet nad tom teritorijom.

Ratno vazduhoplovstvo Izraela je 10. maja napalo vojne objekte Irana u Siriji. Kako je saopštio Norkin, iranski vojnici su lansirali 31 raketu sa sirijske teritorije na Golansku visoravan, od kojih su 4 presretnute, dok ostale nisu ni stigle do granice. Mediji su pisali da je tokom napada poginulo 27 osoba, uključujući 11 iranskih građana.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala