Pešački viseći most u Sočiju od kog zastaje dah (video)

© Jutjub/Galina ŠeferPešački most, Soči
Pešački most, Soči - Sputnik Srbija
Pratite nas
Avanturisti i ljubitelji ekstremnih sportova iz celog sveta dolaze u Skaj park u blizini Sočija kako bi uživali na jednom od najdužih visećih pešačkih mostova od 439 metara.

Svim ljubiteljima nadmorskih visina i dobrog pogleda zastaje dah na uskom rešetkastom mostu nad provalijom u skaj parku, koji je deo nacionalnog parka Soči na Zapadnom Kavkazu.

Neverovatan prizor prelepe ruske prirode u velikom Ahštirskom kanjonu, na putu za olimpijski skijaški centar Krasna poljana, privlači bandžidžampere iz gotovo celog sveta.

Na mostu se mogu videti različite reakcije ljudi prilikom prelaska na drugu stranu, od ushićenja do straha i borbe sa samim sobom.

Ipak, većina njih uživa u panoramskom pogledu koji seže veoma daleko ka Kavkazu i Crnom moru.

Aram Garaginjan iz Jermenije kaže da je prvi put u Sočiju i da je fasciniran najdužim visećim mostom na svetu nad ogromnim kanjonom.

„Mi u Jeremeniji imamo velike planine, ali ne i ovako velike kanjone. Trudio sam se da gledam ispod nogu da bih pobedio svoj strah“, rekao je Garaginjan, i to na solidnom srpskom jeziku.

Objasnio je da je njegov deda učestvovao u oslobođenju Beograda u Drugom svetskom ratu i da je zbog toga naučio i srpski jezik, kao i da veoma voli srpsku kulturu.

Skaj park je osnovao rodonačelnik bandžidžampinga Ej-Džej Haket sa Novog Zelanda. Ulaznica košta 1.250 rubalja.

Most je po mnogo čemu jedinstven, pošto je u njega ugrađeno čak 740 tona metala, 2.000 kubnih metara betona i 1,5 km titanijumskih ankera.

Soči - Sputnik Srbija
Vodič kroz Soči

Soči je najpoznatije rusko crnomorsko letovalište, grad u kom živi oko pola miliona stanovnika, u kom su održane Zimske olimpijske igre 2014. godine.

Taj grad, koji je u poslednje vreme doživeo veliki infrastrukturni razvoj, bio je omiljen kod ruskih vladara, a među njima je bio i Josif Staljin, koji je dosta novca u njega uložio.

Takođe, u Sočiju se nalazi i rezidencija predsednika Rusije Vladimira Putina „Bočarov ručej“.

Jedan od simbola Sočija je i olimpijski stadion „Fišt“, u obliku Faberžeovog jajeta, koji će tokom predstojećeg Mundijala moći da primi oko 47.000 ljudi.

Reč je o arhitektonski veoma jedinstvenom stadionu, čija je spoljna opna prozirna i kristalna i tokom dana se stapa sa pejzažom.

Pokretni deo krova stadiona se otvara u pravcu severa, čime je gledaocima omogućen pogled ka planinskim vrhovima i obalama Crnog mora.

Kada je krov otvoren, stadion podseća na otvorenu školju, a kada je zatvoren liči na Faberžeovo jaje.

Soči je jedinstven i po dvorani za zimske sportove „Boljšoj“, kao i olimpijskom centru za karling „Ledena kocka“, kao i više zimskih dvoraca.

Soči je danas modensko letovalište koje svakog leta poseti oko pet miliona turista, dodao je Kaharitonenkov.

Inače, u Sočiju i okolini živi stotinak različitih naroda. 

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala