Prijatelji, Bi-Bi-Si, zašto ćutite o tome da je vaš kolega bačen u zatvor

© Sputnik / Aleksandr Natruskin / Uđi u bazu fotografijaGlavni urednik RT i Sputnjik Margarita Simonjan
Glavni urednik RT i Sputnjik Margarita Simonjan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Glavna urednica televizije RT i Sputnjika Margarita Simonjan je na televiziji TVC izjavila da je iznenađujuća reakcija Zapada na situaciju sa hapšenjem urednika „RIA Novosti Ukrajina“ Kirila Višinskog.
Novinar Kiril Višinski na saslušanju pred sudom u Hersonu - Sputnik Srbija
„Reporteri bez granica“: Kijev mora da objasni hapšenje Višinskog

„Mislim da je stav Evrope i uopšte Zapada mnogo interesantniji. Videli smo šta o tome misli Stejt department. ’Sve u svemu, Stejt department je rekao: „Ruska propaganda nije dobra. Novinari ne smeju da se hapse, ali ruska propaganda nije dobra‘“, primetila je Simonjanova.

Ona je podsetila da je Višinski ukrajinski novinar koji je radio u ukrajinskim medijima, iako je imao i rusko državljanstvo.

„Činjenica da je radio u medijima koji su sebi dozvolili gledište različito od gledišta kijevskih vlasti sada se zove veleizdaja. Za to se dobija 15 godina sa oduzimanjem imovine, a uništavaju i čoveku život“, naglasila je ona i dodala da je reakcija Zapada na ono što se dogodilo iznenađujuća.

„Zvanično smo pitali Bi-Bi-Si: ’Prijatelji, Bi-Bi-Si, zašto niste rekli ništa o tome da je vaš kolega-novinar uhapšen, bačen u zatvor i da mu preti 15 godina? Zašto ćutite?‘ Dobili smo odgovor: ’Pisali smo o tome na svojim ruskim i ukrajinskim sajtovima‘. To jest, Bi-Bi-Si, britanska kompanija, smatra da ova vest nije dostojna da bude predstavljena, da se o njoj govori celom svetu i zaista ogromnoj međunarodnoj publici Bi-Bi-Sija“, dodala je Simonjanova.

Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija
Rusija zahteva hitno oslobođenje Višinskog

Ona ih je takođe pozvala da razmisle šta bi se desilo kada bi u Rusiji bio pritvoren novinar Bi-Bi-Sija.

„Ako se Evropa odriče onih zaista predivnih vrednosti kojima nas je naučila a, kao što vidimo, mnogo nas je naučila, ako ona ne želi više da živi poštujući i vodeći se tim vrednostima, već želi da se vodi samo svojim trenutnim, često pogrešno protumačenim i često štetno po njih interpretiranim geopolitičkim interesima, onda možemo da kažemo: kakva je Evropa, takva je i Ukrajina“, zaključila je Simonjanova.

Pripadnici Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) upali su 15. maja u kancelarije ukrajinske redakcije agencije RIA Novosti u Kijevu i izvršili pretres koji je trajao oko osam časova. Tada je takođe uhapšen i urednik portala „RIA Novosti Ukrajina“ Kiril Višinski, koji je osumnjičen da podržava samoproglašene republike Donbasa i za veleizdaju. Višinskom preti kazna od 15 godina zatvora.  

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala