Prvi potez novog lidera Katalonije naljutio Rahoja, ovo je odgovor Španije

© AP Photo / Albert GeaKvim Tora
Kvim Tora - Sputnik Srbija
Pratite nas
Španski premijer Marijano Rahoj planira da zadrži direktnu upravu centralne vlade Španije nad Katalonijom, nakon što je novi katalonski lider Kvim Tora imenovao za ministre u svom kabinetu političare koji se nalaze u zatvoru ili samonametnutom egzilu, izvestio je danas madridski dnevnik „Pais“.
Premijer Španije Marijano Rahoj - Sputnik Srbija
Španska štampa: Rahoj izgubio rat na Balkanu

Vlada u Madridu je taj jučerašnji Torin potez okarakterisala kao provokaciju.

Partije koje se zalažu za nezavisnost Katalonije, osvojile su na izborima u decembru slabu većinu ali od tada nisu uspevale da oforme regionalnu vladu u kojoj će se naći legitimni kandidati.

Iako je Rahoj ranije kazao da će čim se izabere potpuna i zakonita vlada, opozvati direktnu upravu u Kataloniji, Torin odabir političara preti da zadrži taj region u političkom limbu, prenosi Rojters.

„Sastav nove (katalonske vlade) je jasna poruka da oni žele da nastave sa problemima, sukobima i provokacijom“, poručio je juče na Tviteru član vladajuće Narodne partije u Kataloniji Havijer Garsija Albiol, nakon Torine objave.

Kako je agencija juče izvestila, Tora je u novu katalonsku vladu uključio 13 političara, među kojima Hordi Turulja i Žozepa Rula koji su u pritvoru, kao i Antoni Komina i Ljuisa Puiga i Gordija koji se nalaze u Briselu.

Novi katalonski lider, tvrdolinijski pristalica katalonske nezavisnosti i blizak saradnik bivšeg katalonskog lidera Karlesa Pudždemona, imenovao je svoju vladu dekretom, ali centralna španska vlada još uvek može da je blokira.

© REUTERS / SERGIO PEREZMarijano Rahoj
Marijano Rahoj - Sputnik Srbija
Marijano Rahoj

U saopštenju koje je španska vlada objavila u subotu, navedeno je da će ona morati da analizira održivost katalonske vlade koju prvo mora da ratifikuje Madrid da bi mogla da stupi na snagu, s obzirom na zakonski status nekih predloženih kandidata.

Tora je, kako navodi agencija, pozvao centralne španske vlasti da ukinu direktnu upravu Kataloniji.

Portparol španske vlade Indigo Mendez de Vigo rekao je u petak da će odabir političara koji se nalaze u pritvoru sudovi odbaciti kao što su, podseća agencija, već blokirali pokušaje da se na pozicije vođstva imenuju pritvoreni ili odsutni.

Premijer Španije Marijano Rahoj - Sputnik Srbija
Rahoj spreman na razgovor sa novim katalonskim liderom

Tora je izabran u katalonski parlament u ponedeljak, a položio je zakletvu u četvrtak, čime je okončano skoro sedam meseci političkog zastoja u tom severoistočnom španskom regionu, koji je pod direktnom upravom Madrida otkako je centralna vlada svrgnula Pudždemona nakon propale objave nezavisnosti 27. oktobra prošle godine.

Tanjug
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala