Bitka za „zmajevu krv“ — pobednik će kontrolisati put nafte (foto, video)

Pratite nas
Senka rata se nadvila i nad „rajem na Zemlji“. Ostrvo „zmajeve krvi“ i vanzemaljskih pejzaža se našlo u centru geopolitičkih interesa Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ko kontroliše ostrvo Sokotru, kontroliše put nafte — moreuz Bab el Mandeb i Suecki kanal.

Arhipelag Sokotra se nalazi u Indijskom okeanu i pripada ratom zahvaćenom Jemenu. Međutim, na njemu dosad nije bilo ratnih dejstava i tamo su nastavile da rade različite arheološke ekspedicije iz čitavog sveta, između ostalog i iz Rusije. Lokalna administracija je ostala verna zvaničnom predsedniku Mansuru Hadiju, koji je 2015. godine pobegao u Saudijsku Arabiju, odakle je pozvao arapski svet da mu pomogne da uguši pobunu šiitskih Huta. I dobio je pomoć. Formirana je arapska koalicija na čelu sa Saudijskom Arabijom, koja već dve godine aktivno izvodi „tepih bombardovanje“ ove najjužnije države Arabijskog poluostrva.

Socotra Island is one of the most biologically diverse places on earth.

Objava koju deli Seeker (@seeker) dana 22. Mar 2018. u 2:46 PDT

Jedan od stubova arapske koalicije su Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su shvatili da je bolje da, umesto da vrate na vlast zakonitog predsednika Jemena, otrgnu za sebe najlepši komad njegove države — ostrvo Sokotru. Međutim, i Saudijska Arabija ga želi samo za sebe.

Ostrvo ima poseban strateški značaj jer se nalazi na samo 100 kilometara od Afričkog roga i na ulazu u moreuz Bab el Mandeb, kroz koji prolazi najveći broj naftnih tankera iz Persijskog zaliva. Zbog toga Ujedinjeni Arapski Emirati aktivno pokušavaju da učvrste svoj uticaj u ovom regionu. Oni već uveliko rade na jačanju svog uticaja u južnom Jemenu, dok ogroman novac ulažu u susednu Somaliju.

Početkom maja su se iznenada na ostrvo iskrcale trupe Ujedinjenih Arapskih Emirata i zauzele strateške tačke, uključujući luku i aerodrom, i podigle zastavu UAE na državnim institucijama. Jasno je bilo da se radi o klasičnoj okupaciji. Širile su se glasine da su Emirati rentirali ostrvo na 99 godina, što je kasnije negirano. Kako pišu mediji, oni su nameravali da na ostrvu otvore vojnu bazu, a da jedinstvene prirodne lepote eksploatišu kroz turizam.

Aktuelni predsednik, verovatno i podstaknut saudijskim vlastima, odmah je digao glas da Emirati krše suverenitet Jemena i zatražio da Abu Dabi povuče vojsku. Pregovori su vođeni iza zatvorenih vrata i završeni pozitivno, po mišljenju aktuelnog predsednika Jemena: vojsku Ujedinjenih Arapskih Emirata će zameniti saudijske snage. Vojnike jedne države će zameniti drugi, iako se narod pita šta će bilo čija vojska tamo, kad kod njih nema pobunjenika Huta, protiv kojih se bori arapska koalicija. Kakav je konačni dogovor „saveznika“, ostaje tajna. Ujedinjeni Arapski Emirati se sigurno neće odreći ovog raja na Zemlji. I Somalija bi im se rado pridružila u borbi za ostrvo, ali nema dovoljno sredstava za ulog u ovoj „partiji“.

Vanzemaljska lepota od koje zastaje dah

Ostrva Sokotra je odvojeno od kopna pre šest miliona godina. Zbog jedinstvene mikroklime, tamo se pojavio specifičan ekosistem koji se od 2008. godine nalazi pod zaštitom Uneska.

Wow! The flora on the island of Socotra is mind blowing! Wait - where is Socotra I hear you ask? Socotra is off the coast of Yemen. It is referred to as the ‘Galapagos of Arabia’ due to its incredibly diverse and unique flora and fauna - most of which is endemic. This is a Desert Rose tree. Isn’t she spectacular? Sadly, this incredible part of the world is still under a no fly zone due to the Yemeni War, but we wait in hope for the day where we can once again take our travellers back to this lost island! We do currently have a wait list so please contact our team if you would like us to add you to our list! #followadifferentpath #crookedcompass #lostislandofsocotra #socotra #desertrose #endemic #flora #travel #traveller #traveler #wanderlust #bucketlist #adventure

Objava koju deli Crooked Compass (@crooked_compass) dana 3. Maj 2018. u 1:49 PDT

Na ovom malom ostrvu od svega 3.600 kilometara kvadratnih raste više od 200 vrsta biljaka i nekoliko vrsta životinja kojih nema nigde u svetu. Najprepoznatljivija je „zmajeva krv“ — najstariji predstavnik flore na Zemlji, star više od 20 miliona godina. Ona je dobila ime po crvenoj smoli koja se koristi u medicini. Pored nje, tu je i „pustinjska ruža“ ili „biljka-flaša“, koja može da dostigne visinu do pet metara i prečnik do tri metra. Ona je pravi rezervoar vode u pustinji. Ovde se nalaze i neke od najstarijih šuma tamjanovog drveća na svetu.

Osim jedinstvene flore, Sokotra ima panoramu koja oduzima dah: zbog klime, zemlja podseća na vanzemaljske pejzaže, dok su priobalne peščane dine ušle u Ginisovu knjigu rekorda kao najveće na svetu.

Ime Sokotra je izvedeno iz sanskrita i znači „ostrvo sreće“. Nadamo se da će 40 hiljada meštana (koji govore specifičnim dijalektom) imati više sreće od svojih sunarodnika u kontinentalnom delu Jemena i izbeći strahote rata i sačuvati svoju jedinstvenu prirodu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala