DNR: Zabranjeno oružje stiglo u Donbas

© AFP 2023 / GENYA SAVILOVVojska ukrajine
Vojska ukrajine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajinske snage bezbednosti su prebacile u Donabas artiljerijske sisteme koji su zabranjeni Minskim sporazumom, rekao je novinarima zamenik rukovodioca operativne komande Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin.
Posledice granatiranja Gorlovke - Sputnik Srbija
DNR: U napadu na Gorlovku dvoje ljudi teško ranjeno

Ešalon sa tehnikom je stigao u Konstantinovku. Oružane snage Ukrajine su dobile ukupno 12 protivtenkovskih cevi „rapira“ i više od 20 vozila, o čemu je komandu DNR obavestio lokalni stanovnik.

Basurin je rekao da je vojna tehnika nakon istovara prebačena u Lozovatsko, 20 kilometara od linije razgraničenja. Operativna komanda DNR se već obratila specijalnoj posmatračkoj misiji OEBS-a sa zahtevom da se istraži raspoređivanje zabranjenog naoružanja.

Zabranjena municija

Komanda je saopštila i da je sinoć došlo do granatiranja Gorlovke. Prema informacijama vojske DNR, Oružane snage Ukrajine su koristile municiju koja ja zabranjena međunarodnim sporazumima.

Basurin je izjavio da će u bliskoj budućnosti policijski organi utvrditi koji komandanti ukrajinskih jedinica su umešani u granatiranje.

On je dodao da će vlasti DNR nastaviti da prikupljaju dokaze o ratnim zločinima ukrajinske vojske protiv stanovnika Donbasa. Dokumenta će biti predata međunarodnim sudskim instancama.

„Narod Donbasa će tražiti da krivičnu istragu protiv tih lica vodi Interpol“, izjavio je pripadnik vojske DNR.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala