Ispunićemo obećanje: Prva reakcija EU posle pretnje iz Teherana

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Uđi u bazu fotografijaZastave zemalja-članica EU ispred zgrade Evropskog parlamenta u Strazburu
Zastave zemalja-članica EU ispred zgrade Evropskog parlamenta u Strazburu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Komesar Evropske unije za energetiku i klimu Migel Arijas Kanete izjavio je da taj blok ostaje posvećen spasavanju nuklearnog sporazuma s Teheranom posle povlačenja SAD iz dogovora. On je time pokušao da umiri Iran, koji je zapretio obogaćivanjem uranijuma ako EU taj sporazum ne održi na snazi.
Iranske rakete - Sputnik Srbija
Iran upozorava: Čekaćemo još nekoliko nedelja, a onda je „sve moguće“

Kanete je tu poruku uputio tokom posete Teheranu, istakavši da se EU, nekada najveći uvoznik iranske nafte, nada i da će povećati trgovinsku razmenu sa Iranom, prenosi Rojters. 

„Poslali smo poruku našim iranskim prijateljima da ćemo, sve dok se oni drže (nuklearnog) sporazuma, Evropljani ispuniti svoje obećanje. I oni su isto to rekli, samo sa druge strane“, izjavio je Kanete na konferenciji za novinare, koju je održao zajedno sa direktorom Iranske organizacije za atomsku energiju Alijem Akbarom Salehijem. 

Salehi je prethodno rekao da bi Iran mogao da nastavi obogaćivanje uranijuma od 20 odsto ukoliko evropski potpisnici nuklearnog sporazuma iz 2015. ne ispune obećanje da će taj sporazum održati na snazi, nakon što se Vašington iz njega povukao.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Lavrov: Nadamo se da Tramp ne planira da napadne Iran

„Ukoliko druga strana ostane posvećena svojim obećanjima i mi ćemo se držati svojih obećanja… Naša politika je da čekamo i vidimo“, rekao je Salehi.

Prema sporazumu koji je šest svetskih sila postiglo sa Teheranom 2015. godine, obogaćivanje iranskog uranijuma mora da ostane na nivou od blizu 3,6 odsto.

Nakon što je taj sporazum postignut, Iran je obustavio proizvodnju 20 odsto obogaćenog uranijuma i uklonio je većinu svojih zaliha toliko obogaćenog uranijuma.

Obogaćenje uranijuma od 20 odsto je znatno iznad obogaćenja od pet odsto koliko je obično potrebno za snabdevanje civilnih nuklearnih centrala gorivom, ali je ipak daleko ispod nivoa visokog obogaćenja, koje iznosi 80 ili 90 odsto, koliko je potrebno za izradu nuklearne bombe.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala