Porošenko apeluje na Evropu: Ne hranite „rusko čudovište“

© AP Photo / Sergei ChuzavkovPredsednik Ukrajine Petro Porošenko
Predsednik Ukrajine Petro Porošenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Cilj projekta „Severni tok 2“ jeste da se ugrozi jedinstvo Evrope, a da se ona potom uništi, izjavio je predsednik Ukrajine Petro Porošenko, koji je uveren da će novi gasovod samo „razvezati ruke“ Rusiji, koja će pojačati svoje napade na evropske vrednosti.

Izgradnja „Severnog toka 2“ je tragična istorijska greška, piše u svom članku za „Frankfurter alemajne cajtung“ predsednik Ukrajine Petro Porošenko. Prema njegovom mišljenju, to je samo „geopolitički projekat“ koji nema nikakve veze s ekonomijom i čiji je jedini cilj da se ugrozi jedinstvo Evrope i da se ona nakon toga uništi.

„Takva ideologija uvek je stajala iza energetske politike Kremlja“, tvrdi ukrajinski predsednik.

Predsednik UO Gasproma Aleksej Miler u fabrici za proizvodnju cevi za gasovod u Čeljabinsku - Sputnik Srbija
OMV saopštio kada će biti izdate dozvole za izgradnju „Severnog toka 2“

Porošenko poziva Evropu da ne ispoljava slabost i da se ne miri s „agresorom“, dok god Kremlj ne prestane da napada Ukrajinu i Zapad i dok god ne prizna međunarodno pravo i postojeći svetski poredak.

„Čim kroz ’Severni tok 2‘ poteče ruski gas, zaobilazeći Istočnu Evropu i Ukrajinu, Kremlj više ništa neće sprečavati da još surovije napada naše zajedničke vrednosti. Naprotiv, to će Rusiji razvezati ruke“, strahuje Porošenko.

On Evropljanima savetuje da ne nasedaju na obećanja Moskve. „Molim vas, nemojte živeti u iluzijama!“, kategoričan je ukrajinski predsednik. „Izgradnju ’Severnog toka 2‘ Rusija će protumačiti kao povratak na uobičajeni tok i sve će to shvatiti kao davno čekani preokret“.

Istovremeno, mnogi će u Evropi u tome videti pokušaj da se „nahrani čudovište“, upozorava Porošenko.

Prema njegovim rečima, investiranje u „Severni tok 2“ je investiranje u razjedinjavanje Evrope.

Porošenko smatra da u sadašnjim prilikama Evropa ima samo dva izbora: da podrži one koji žele da se ujedine s Evropom, ili da izgradi potpuno nepotreban gasovod, koji će je ujediniti sa zemljom koja otvoreno pokazuje svoje nepoštovanje.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala