Obratite pažnju: Ako vidite procep unutar lubenice, odmah je bacite!

CC0 / Pixabay / Lubenica
Lubenica - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bliži se sezona lubenica, a jedno novo otkriće baca senku na uživanje u ovom predivnom povrću za koje se uglavnom veruje da je voće.

Osim što će ugasiti žeđ, lubenica je odlična namirnica za mršavljenje jer brzo zasititi, a pritom nema previše kalorija. Ima i blagi diuretički učinak, pa nije ni čudo što je mnogi preporučuju. Ali nisu sve lubenice dobre za zdravlje, štaviše, neke mogu biti jako opasne.

Lubenica, savršeno očićena - Sputnik Srbija
Lubenica bez kore

Verovatno ste već naleteli na lubenicu koja ima pukotine u unutrašnjosti. Postoje dva razloga zašto se to događa, a jedan od njih je taj da je lubenica kasno ubrana zbog čega se „smanjio“ njen sadržaj. Ta lubenica je previše sazrela i upravo je to „vrsta“ koju mnogi obožavaju jer ima više šećera.

Međutim, nedavni slučaj koji se dogodio u Kini gde su poljoprivrednici preterali s pesticidima i prouzrokovali masovno pucanje lubenica, skrenuo je pažnju sveta na pukotine u njenoj unutrašnjosti koje su rezultat delovanja pesticida koji ubrzavaju sazrevanje.

Taj tip pesticida, osim što ubrzava rast, stvara pukotine i „praškastu“ teksturu lubenice i ono najgore, može da ima brojne negativne posledice za zdravlje. Testiranja na životinjama koje su bile izložene pesticidima putem hrane pokazala su povećan broj tumora i uroloških problema.

Kako doskočiti ovom problemu? Jedini način jeste da imate poverenja u onoga ko lubenicu prodaje…

Dnevno.hr    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala