Italija: Koalicioni sporazum — SAD privilegovani saveznik, Rusija ekonomski partner

© Sputnik / Alexander Vilf / Uđi u bazu fotografijaTrg Venecija u Rimu
Trg Venecija u Rimu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Italijanske partije Liga Severa i Pokret pet zvezda potpisale su sporazum za formiranje koalicione Vlade.

Dve stranke su objavile zajednički program o ključnim elementima koji se tiču spoljne politike, odbrane, reforme pravosuđa, imigracije i drugih domaćih pitanja.

Što se tiče spoljne politike i odbrane potvrđeno je članstvo u NATO-u, a SAD se vide kao privilegovani saveznik, dok se Rusija vidi kao ekonomski partner, preneo je Rojters.

Silvio Berluskoni - Sputnik Srbija
Sud oprostio godinu dana, Berluskoni propustio šansu

Ovlašćenja Evropskog parlamenta treba povećati jer je to jedina demokratski legitimna evropska institucija, a pojedine italijanske vojne misije treba preispitati, navedeno je u sporazumu.

Dve partije pozivaju na izmenu Dablinskog sporazuma kako bi postojala obavezujuća i automatska distribucija tražilaca azila širom EU, umesto zahteva da ostanu u zemlji gde prvo stupe na evropsko tlo.

Što se tiče reforme pravosuđa poziva se na nezavisnost pravosudnog sistema od političke sfere.

Takođe se poziva na formiranje novih ministarstava za ljude sa invaliditetom i turizam i smanjenje broja poslanika sa 630 na 400 u Donjem domu Parlamenta i sa 315 na 200 u Gornjem domu Parlamenta.

Sporazum treba da odobre njihovi članovi u neformalnom glasanju koje će biti održano u nedelju.

Lider Lige Severa Mateo Salvini izjavio je da će se lider Pokreta pet zvezda Luiđi di Majo sastati sa italijanskim predsednikom Serđom Matarelom, koji treba da odobri program i njihovog kandidata za premijera koji tek treba da bude imenovan.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala