Dojče vele o samitu u Sofiji: Biće jednog dana i Balkan u EU, a možda ulete Rusija i Kina

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLSamit u Sofiji
Samit u Sofiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Približavanje Balkana Evropskoj uniji teče rutinski, a pošto nije bilo ničega o čemu je na samitu u Sofiji trebalo da se odlučuje, lideri EU mogli su u potpunosti da se posvete — Trampu, ocenjuje „Dojče vele“.

Kako se navodi, budući da na Balkanu nema ničeg novog, rezultat samita se može sažeti u to da je „EU obećala da će šest država jednom biti primljene u klub blagostanja i stabilnosti, a kandidati da će učiniti sve što je potrebno kako bi ispunili stroga pravila tog kluba“.

Samit u Sofiji - Sputnik Srbija
Lideri EU usvojili Deklaraciju, nedvosmislena podrška regionu

U većini starih članica je želja da prihvate nove države, a time i nove probleme prilično mala, navodi „Dojče vele“ uz citat „nove zvezde EU“, francuskog predsednika Emanuela Makrona koji je rekao da pre nego što EU primi nove članice, mora da reši svoje probleme, odnosno implementira predloge reformi.

Osim toga, ističe nemački servis, Španija koči i hoće prijem novih članica samo ako status Kosova bude definisan tako da pobunjeni Katalonci priznanje Kosova kao države ne mogu da iskoriste kao primer protiv Madrida, uz ocenu da je to komplikovano i da će trajati dugo.

Zbog toga će zemlje-kandidati morati i dalje da ulažu napore i budu strpljive, a EU im je još privlačna — zbog finansijske pomoći i političke solidarnosti.

Međutim, Rusija i Kina su spremne da ulete, ukoliko u Srbiji, Bosni i Hercegovini ili Albaniji popusti oduševljenje za EU.

S obzirom na to da Balkan trenutno ne krije nikakva iznenađenja, EU je mogla da se usredsredi na svog novog „neprijatelja“ — američkog predsednika Donalda Trampa, piše servis navodeći da lideri Unije nikada tako žestoko nisu kritikovali aktuelnog predsednika SAD.

Njegova politika je nerazumljiva i pogrešna, avanturistička i potpuno nesolidarna, a Angeli Merkel, Emanuelu Makronu, Terezi Mej i ostalima je to odavno jasno, a sada su to i javno rekli i dogovaraju se o kontramerama.

Predsednik Francuske Emanuel Makron na samitu država EU i Zapadnog Balkana u Sofiji - Sputnik Srbija
Makron: Nećemo uvoditi sankcije Americi

Mogućnosti EU da se bori protiv američke ekonomske sile su skromne, ali bi ih sada trebalo iskoristiti, jer postoje granice, čak i kada se radi o bivšim prijateljima — to je bila jasna i tačna poruka iz Sofije, ali pitanje je da li će tako „nakostrešena EU“ ostaviti ikakav utisak na „alfa mužjaka“ u Beloj kući, ocenjuje „Dojče vele“.

„Za EU bi bilo dobro kada glavu ne bi zabila u pesak i kada bi organizovala bar malo otpora prema Beloj kući. Evropljani su se odjednom našli u savezima sa Rusijom, Kinom i Iranom, a protiv svog velikog atlantskog brata. To je pre Trampa bilo nezamislivo“, zaključuje se u tekstu.

Tanjug    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala