Zaev: Očekujem rešenje spora oko imena pre samita EU u junu

Pratite nas
Makedonski premijer Zoran Zaev izjavio je u Sofiji da je sa grčkim kolegom razgovarao o sporu oko imena, koje bi bilo prihvatljivo za obe strane, te da očekuje da će rešenje biti pronađeno u junu pre samita lidera EU.

Zaev je novinarima rekao da dogovor oko tog višegodišnjeg spora zavisi od mnogo faktora i da, čak, ako ne dođe do dogovora u junu, napori za iznalaženje problema će biti nastavljeni.

„Razgovarali smo o nekoliko opcija i jedna od njih je prihvatljiva za obe strane“, rekao je Zaev, ne precizirajući o kojoj je opciji reč.

Atina - Sputnik Srbija
Grčka: Još smo daleko od rešenja spora sa Makedonijom

Dodao je da će konsultacije biti nastavljene, te da veruje da će, ako to bude moguće, rešenje biti pronađeno.

Sastanak Saveta EU zakazan je za 25. i 26. jun u Briselu.

Ukoliko do tada bude postignut napredak u rešenju problema imena Makedonije, ta zemlja ima šansu ne samo da započne pregovore o članstvu u EU već i da se priključi NATO-u.

Pokušaje Makedonije da se priključi NATO-u i EU dugi niz godina blokira Grčka, koja smatra da pod sadašnjim imenom Republika Makedonija ima teritorijalne pretenzije prema severnoj grčkoj pokrajini istog naziva.

Dvojica premijera su zabeležila napredak u pronalaženju rešenja, tvrdi Zaev.

Oni su, kazao je, razmatrali moguće opcije „kreativnih rešenja“ koje je makedonska strana predstavila u završnoj fazi pregovora.

Zaev je rekao i da su od danas prijateljski odnosi Makedonije i Grčke još jači, te da garantuje da će njegova zemlja, kada je o članstvu u EU reč, imati jake institucije i vladavinu prava, kao i da će obezbediti šansu za mlade.

Tanjug    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala