Vučić otkrio detalje razgovora s Mogerinijevom i Tačijem u Sofiji

© Tanjug / Zoran ŽestićAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je u Sofiji da je u razgovoru s šeficom diplomatije EU Federikom Mogerini ponovio da je Srbija spremna za dijalog u svakom trenutku, ali da su preduslov za to da se sprovedu potpisani sporazumi iz Brisela i formira ZSO, te da bude jasno iskazano da druga strana takođe pristaje na kompromise.
Hašim Tači - Sputnik Srbija
Tači: Niko neće dobiti 100 odsto...

„Da dolazimo na dijalog, možete da ga zakažete kad hoćete, ali prvo da se završi započeti proces i formira ZSO, a drugi je uslov da je druga strana spremna na kompromisne razgovore. A da dolazimo na razgovore i da nam drže pridike o teritoriji, a samo ih teritorija zanima… to su stvari koje smo postavili na jasan način“, poručio je Vučić.

Upitan da li je razgovarao s kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, koji je takođe imao susret s Mogerinijevom, Vučić je rekao da je razmenio nekoliko kurtoaznih rečenica i „to je to“.

EU očekuje definitivan napredak u normalizaciji odnosa

Evropska služba za spoljne poslove saopštila je posle sastanka Mogerinijeve sa Vučićem i Tačijem da su dvojica lidera potvrdila svoju spremnost da nastave intenzivan rad sa visokom predstavnicom kako bi došli do sveobuhvatne normalizacije odnosa, što je „ključni element transformacije celog regiona“.

U sedištu Evropske diplomatske službe u Briselu navode da je Mogerinijeva sa Vučićem i Tačijem u Sofiji razgovarala u kontekstu nastavljenog posredovanja u dijalogu Beograda i Prištine.

„Uzevši u obzir važnost koju EU pridaje odnosima sa Zapadnim Balkanom, i to posebno ove godine, važno je da se napravi definitivan progres u nastupajućem periodu kako bi i Srbija i Kosovo mogli da napreduju u svojim evropskim težnjama“, zaključeno je u saopštenju.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala