Rohani: Tramp nas loše procenio

© AP Photo / Iranian Presidency Office Predsednik Irana Hasan Rohani
Predsednik Irana Hasan Rohani - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iranski predsednik Hasan Rohani izjavio je da je njegov američki kolega Donald Tramp očekivao da će Teheran napustiti nuklearni sporazum, nakon što se Vašington povukao iz njega.

On je dodao da je Teheran odbio da sledi taj plan i da je pokušao da spasi sporazum, zajedno sa ostalim potpisnicama.

„Tramp je igrao prvu kartu, ali je pogrešno proračunao drugi potez… jer Iran nije sledio taj plan“, rekao je Rohani, preneo je Rojters, pozivajući se na agenciju ISNA.

Nakon što je Vašington uveo sankcije guverneru Centralne banke Irana, Rohani je kazao da Iran neće podleći pritiscima SAD.

Lansiranje rakete - Sputnik Srbija
Otkud strah? Deset razloga zašto Iran ne sme da napadne Izrael

„Oni misle da mogu da izazovu da se iranska nacija preda tako što će vršiti pritisak na Iran, pretiti sankcijama, pa čak i ratom… Iranska nacija odupreće se američkim zaverama“, poručio je Rohani.

Trampova administracija proglasila je juče, 15. maja, guvernera Centralne banke Irana Valiolaha Seifa za teroristu i uvela mu je sankcije kako bi dodatno izolovala Iran od svetskog finansijskog sistema.

Ministarstvo finansija SAD optužuje Seifa da je pomogao da se više miliona dolara prebaci paravojnoj organizaciji Hezbolahu, koju podržava Iran.

Ministar finansija Stiven Mnučin rekao je da je Seif tajno prebacivao novac od Iranske revolucionarne garde preko „Islamske banke El Bolad“ u Iraku kako bi pomogao Hezbolahu.

Iračka banka i njen guverner su takođe kažnjeni sankcijama.

SAD su najavile da će uvesti i takozvane sekundarne sankcije Seifu, što znači da bi svi koji posluju s njim mogli da budu isključeni iz američkog finansijskog sistema.

Tramp je 8. maja saopštio da se Vašington povlači iz nuklearnog sporazuma sa Iranom jer je taj sporazum ostavio otvorena vrata Iranu da zaobilazi ograničenja i razvije nuklearnu bombu.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala