Putin i Erdogan razgovarali o situaciji u Gazi

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Turske i Rusije, Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin na sastanku u Ankari
Predsednici Turske i Rusije, Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin na sastanku u Ankari - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonom sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom o eskalaciji napetosti u Pojasu Gaze i o hitnom samitu u Istanbulu Organizacije za islamsku saradnju, koji je sazvala Ankara, saopštio je za Sputnjik izvor u administraciji turskog lidera.
Turska zastava i most preko Bosfora - Sputnik Srbija
Turska: Izraelski konzul da se vrati kući „na neko vreme“

„Naš predsednik je održao telefonski razgovor sa Vladimirom Putinom. Oni su razgovarali o eskalaciji nasilja u Pojasu Gaze, koje je uzrokovano preseljenjem američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim. Erdogan je istakao da je brutalni napad na palestinske demonstrante pred očima čitavog sveta sramotan i informisao Putina o hitnom samitu Organizacije za islamsku saradnju, koji će se održati u petak u Istanbulu u vezi sa tim“, rekao je izvor.

Pres-služba Kremlja potvrdila je da su predsednici Rusije i Turske razgovarali telefonom. U saopštenju Kremlja se navodi da su Putin i Erdogan razmenili mišljenja o situaciji u Siriji, uzimajući u obzir juče završenog devetog Međunarodnog susreta o Siriji u Astani.

Dvojica lidera takođe su razgovarala o bilateralnoj saradnji u oblasti energetike.

Ranije je turski predsednik razgovarao o reakciji na sukobe u Pojasu Gaze sa liderima Palestine, Jordana, Malezije, Kuvajta, Saudijske Arabije, Katara, Indonezije, Sudana, Nemačke i Irana.

Pogled na Ankaru - Sputnik Srbija
Turska povlači ambasadore iz SAD i Izraela

Protesti u Pojasu Gaze su počeli u ponedeljak na 70. godišnjicu osnivanja Izraela i preseljenja Ambasade SAD iz Tel Aviva u Jerusalim. Izraelski vojnici otvorili su vatru na demonstrante. Broj poginulih Palestinaca u sukobima sa izraelskim trupama na granici Pojasa Gaze dostigao je 61. Palestinski lider Mahmud Abas objavio je trodnevnu žalost.

Erdogan je postupke Izraela u Pojasu Gaza ocenio kao genocid. On je u Turskoj objavio trodnevnu žalost zbog poginulih u Pojasu Gaze. Takođe je doneo odluku o povlačenju turskih ambasadora u SAD i Izraelu na konsultacije. Tursko Ministarstvo spoljnih poslova predložilo je izraelskom ambasadoru da napusti zemlju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala