Hoće li Evropa izdržati pritisak

© AP Photo / Mahmoud IlleanPripadnici izraelske policije pritvaraju demonstranta na protestu ispred američke ambasade u Jerusalimu
Pripadnici izraelske policije pritvaraju demonstranta na protestu ispred američke ambasade u Jerusalimu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsedavajuća Saveta Federacije Valentina Matvijenko govorila je za Sputnjik kakva je verovatnoća da evropske zemlje ne izdrže pritisak, da će ih SAD pritisnuti.
Zgrada konzulata SAD u Jerusalimu - Sputnik Srbija
Otvorena Ambasada SAD u Jerusalimu (video)

„Mnogi očigledni znaci pokazuju da evropske zemlje sve manje žele da prate nepredvidive korake Vašingtona. Pogledajte šta se dogodilo u ponedeljak. Kakva je bila potreba da se ambasada SAD hitno prenese u Jerusalim“, upitala se Matvijenkova.

„Status Jerusalima takođe je određen mnogim međunarodnim aktima, rezolucijama Saveta bezbednosti UN i nije bilo nikakvih razloga da se on narušava. Hajde da postavimo pitanje da li će preseljenje ambasade ojačati mir i stabilnost na Bliskom istoku? Da li će pomoći rešavanju bliskoistočnog pitanja? Da li će stvoriti uslove za održiviji mir Izraela i Palestine? Naravno da ne. Očigledno je da je ovo ponovo razrušilo stanje, dovelo do velikog broja žrtava i ranjenih. Neko bi trebalo da odgovora za ovakve akcije“, dodala je ona.  

„Postoji niz drugih primera kada su Evropljani sve oprezniji, za razliku od ranijeg vremena kada smo videli slepo praćenje svake direktive iz Vašingtona. To daje nadu i što se tiče nuklearnog sporazuma o Iranu, da će se ovde i Evropa odupreti i Kina i sve zemlje potpisnice. To je izuzetno važno za mir i stabilnost na planeti, bez preterivanja“, zaključila je Matvijenkova.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala