Sud u Briselu odbacio zahtev za izručenje katalonskih političara

© Sputnik / Irina Kalašnikova / Uđi u bazu fotografijaBrisel
Brisel - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sud u Briselu odbacio je danas zahtev Španije za izručenje tri bivša katalonska političara koji su iz te zemlje pobegli nakon što je izdat nalog za njihovo hapšenje zbog umešanosti u proglašenje nezavisnosti Katalonije u oktobru prošle godine.
Karles Pudždemon - Sputnik Srbija
Novi katalonski lider poziva Madrid na dijalog

Iz kancelarije Tužilaštva saopšteno je da je sud odbacio zahtev za izručenje katalonskih političara jer „Španija nije dala odgovarajuće naloge za hapšenje“. Tužilaštvo navodi i da Španija ne može da uloži žalbu na tu odluku, preneo je AP.

Rojters ocenjuje da taj potez predstavlja još jedan udarac pokušajima Španije da se toj zemlji izruče katalonski političari, koji su se preselili u druge evropske zemlje u vreme kada su se suočili sa optužbama za pobunu i zloupotrebu javnih fondova zbog organizovanja nelegalnog referenduma o nezavisnosti Katalonije prošle godine.

Nemački sud je u aprilu odbacio zahtev za izručenje bivšeg katalonskog lidera Karlesa Pudždemona, koji se optužuje za pobunu zbog uloge u kampanji za nezavisnost Katalonije, podseća britanska agencija.

Tanjug    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala