Susret Kima i Trampa pod znakom pitanja: Pjongjang sada postavlja uslove

© AP Photo / Mark SchiefelbeinZastava Severne Koreje
Zastava Severne Koreje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Severna Koreja neće biti zainteresovana za pregovore sa SAD, ako Vašington bude samo pokušavao da natera Pjongjang da prekine rad na nuklearnom oružju, izjavio je prvi zamenik šefa diplomatije Severne Koreje Ge Gvang.
Valentina Matvijenko - Sputnik Srbija
Valentina Matvijenko će posetiti Severnu Koreju

„Nećemo više biti zainteresovani za pregovore ako SAD budu samo preduzimale pokušaje da nas jednostrano sateraju u ćošak i nateraju da prekinemo rad na nuklearnom oružju“, javila je agencija Jonhap.

Prema njegovim rečima, Pjongjang će neizbežno razmotriti koji su njegovi dalji koraci po pitanju samita sa SAD.

Zamenik šefa diplomatije Severne Koreje pozvao je Vašington da učestvuje u pregovorima sa „iskrenim namerama“. On je rekao da će SAD u tom slučaju u Severnoj Koreji imati partnera.

Ranije je portparolka Bele kuće Sara Sanders saopštila da SAD proučavaju saopštenje Severne Koreje o mogućnosti otkazivanja samita.

Kim Džong UN i Mun Džae In - Sputnik Srbija
Severna Koreja preti otkazivanjem samita sa SAD

„SAD će ispitati situaciju nezavisno od toga šta je Severna Koreja saopštila i nastavićemo blisku koordinaciju sa našim saveznicima“, izjavila je portparolka Bele kuće Sara Sanders.

Severna Koreja je u utorak saopštila da je morala da otkaže razgovore sa Južnom Korejom na najvišem nivou zbog toga što su održane vojne vežbe Južne Koreje i SAD, a zapretila je da će zbog tih vežbi otkazati samit sa SAD. Pentagon je saopštio da je vojna vežba sa Južnom Korejom rutinska i isključivo odbrambenog karaktera, nakon što je zbog te vežbe Pjongjang otkazao planirani sastanak na visokom nivou sa južnim susedom.

Pukovnik Rob Mening rekao je da je cilj te vežbe da poboljša sposobnosti SAD i Južne Koreje da deluju zajedno, prenosi AP.

Vežba je počela u ponedeljak i planirano je da traje do 25. maja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala