SAD: Otvaranjem ambasade u Jerusalimu mirovni sporazum Izraela i Palestine je realniji

© AFP 2023 / Mary AltafferStalni predstavnik SAD u UN Niki Hejli na zasedanju Saveta bezbednosti UN
Stalni predstavnik SAD u UN Niki Hejli na zasedanju Saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasador SAD u UN Niki Hejli izjavila je da prisustvo američke ambasade u Jerusalimu čini postizanje mirovnog sporazuma Izraela i Palestine realnijim.
Demonstracije u Gazi - Sputnik Srbija
Nemačka i Belgija za međunarodnu istragu zbog nasilja u Gazi

„Za neke je otvaranje ambasade u Jerusalimu razlog da se uključe u nasilje. Kako se to može opravdati? Kao što je rekao predsednik (SAD Donald Tramp) u decembru kada je doneta ova odluka, prisustvo ambasade u Jerusalimu ne menja granice Izraela i nije u suprotnosti sa rezolucijom o njegovim granicama. To nije u suprotnosti sa statusom svetih mesta. Nije u suprotnosti sa principima postizanja mirovnog sporazuma, o čemu strane treba da razgovaraju. Ne protivreči postizanju mira ni u kojem aspektu“, rekla je Hejlijeva na sastanku Saveta bezbednosti UN o situaciji na Bliskom istoku.

Ona je dodala da su terorističke aktivnosti Hamasa protiv Izraela počele mnogo pre nego što se ambasada SAD preselila u Jerusalim.

„Greši onaj ko kaže da je uzrok nasilja u Gazi prisustvo ambasade SAD u Jerusalimu. Jučerašnje otvaranje ambasade SAD u Jerusalimu je razlog za slavlje za američki narod. Prenos ambasade u Jerusalim je bila ispravna stvar, koja odgovara aspiracijama američkog naroda. To odražava naše pravo da izaberemo mesto naše ambasade…“, istakla je ona.

Ona je dodala da je Jerusalim glavni grad Izraela i da je tako bilo od samog osnivanja države. „Priznavanje ove realnosti čini postizanje mirovnog sporazuma više, a ne manje ostvarivim. SAD su spremne da podrže proces postizanja mira i mirovnog sporazuma“, zaključila je Hejlijeva.

U ponedeljak su u Pojasu Gaze održani protesti na 70. godišnjicu osnivanja Izraela i preseljenja Ambasade SAD iz Tel Aviva u Jerusalim. Izraelski vojnici otvorili su vatru na demonstrante. Broj poginulih Palestinaca u sukobima sa izraelskim trupama na granici Pojasa Gaze porastao je na 61. Palestinski lider Mahmud Abas objavio je trodnevnu žalost.

Današnje zasedanje Saveta bezbednosti UN o situaciji u Pojasu Gaze počelo je minutom ćutanja u znak sećanja na Izraelce i Palestince poginule u sukobu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala