Novi sukob: Kamenicama na izraelsku vojsku

© AFP 2023 / MOHAMMED ABEDPalestinci trče da se sakriju od suzavca tokom sukoba sa izraelskim snagama bezbednosti na granici Izraela i Pojasa Gaze
Palestinci trče da se sakriju od suzavca tokom sukoba sa izraelskim snagama bezbednosti na granici Izraela i Pojasa Gaze - Sputnik Srbija
Pratite nas
U palestinskom selu Kalandiji na Zapadnoj obali došlo je do novih sukoba. Oko 12.30, tridesetak mladića kamenicama je gađalo izraelsku policiju, koja je odgovorila šok-bombama i nastavila da ih juri, javlja specijalni izveštač Radio-televizije Srbije Vladimir Banić.

Za danas su najavljeni novi protesti Palestinaca zbog otvaranja američke ambasade u Jerusalimu. Istočni deo tog grada Palestinci i dalje vide kao prestonicu svoje buduće države.

Današnji dan za Palestince je „nakba“, u prevodu „katastrofa“, jer evocira bolne uspomene na nastanak države Izrael pre 70 godina, kada je na stotine hiljada njihovih sugrađana bilo proterano ili primorano na beg.

U jučerašnjim protestima najmanje 58 osoba je ubijeno, a 2.700 ranjeno kada su izraelske snage otvorile vatru na demonstrante. Palestinci danas sahranjuju svoje mrtve, zbog čega navode da će protesti biti manjeg obima.

Ujedinjene nacije su zatražile istragu, a danas će biti održana i sednica Saveta bezbednosti.

RTS

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala