Maja Gojković: Dokazaćemo posledice bombardovanja osiromašenim uranijumom

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLPredsednica Skupštine Srbije Maja Gojković
Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković izjavila je da je ubeđena da će komisija, koja će biti formirana radi utvrđivanja istine o vezi između bombardovanja osiromašenim uranijumom 1999. godine i porasta broja obolelih od raka, to uspeti i da dokaže.

„Ubeđena sam da hoće, najvažnije je što mi sada raspravom u Narodnoj skupštini Republike Srbije govorimo o potrebi formiranja ovakve komisije na parlamentarnom nivou koja ima veoma zahtevan zadatak, a to je da istraži posledice bombardovanja iz 1999. godine na zdravlje i životnu sredinu ljudi, sa posebnim sa osvrtom na upotrebu projektila sa osiromašenim uranijumom“, kazala je Gojkovićeva u jutarnjem dnevniku RTS-a.

Poslanici Skupštine Srbije će danas, 14. maja, glasati o sastavu te komisije.

Bombardovanje Jugoslavije - ilustracija - Sputnik Srbija
Sve spremno za početak istraživanja posledica NATO bombardovanja: I Kosovo se mora istražiti

Gojkovićeva je po hitnom postupku zatražila osnivanje te komisije čiji glavni cilj će biti — istina.

Kako je istakla, od velike pomoći će svakako biti izveštaj Parlamenta Italije, „države koja je jedna od članica NATO-a koje su učestvovale u bombardovanju, a koja je posle višegodišnjeg istraživanja i ispitivanja relevantnih činilaca, dokazala da su italijanski vojnici umirali i oboljevali i da oboljevaju od posledica toga što su boravili na područjima na kojima su korišćeni projektili sa osiromašenim uranijum, između ostalog i na Kosovu i Metohiji, o čemu svedoči veliki broj podataka“.

Gojkovićeva je naglasila da ono što je „frapantno“ jeste da je prema italijanskim podacima skoro 4.000 vojnika obolelo od raznih malignih bolesti i da je skoro 300 njih umrlo zato što je boravilo na tom području, a nije imalo nikakvu zaštitu, „za razliku od pojedinih drugih stranih trupa koje su boravile na tom području“.

Ona je kazala da nije dovoljno da do 2020. godine ta komisija predloži prve mere u tom slučaju, jer je to veoma zahtevan posao, i podsetila da je italijanska komisija više puta zasedala.

„Pitanje je zašto to nije neko ranije pokrenuo, ali (predsednik Odbora Skupštine Srbije za zdravlje i porodicu) dr Darko Laketić je posvećen tom poslu i već ima neke polazne osnove, izveštaj smo uspeli zajedno da dobijemo, obavili smo razgovor sa italijanskim senatorom (Đan Pjerom) Skanuom koji je vodio ovaj težak posao, tako da prvi preliminarni izveštaj bi trebalo da se prikaže u Narodnoj skupštini Republike Srbije, da se diskutuje o tome, ali da javnost u Srbiji bude upoznata sa tim do kakvih podataka smo došli“, kazala je ona.

Ona je navela da je ubeđena da će „suštinskim i posvećenim radom poslanika biti dokazano da ima uticaja bombardovanja osiromašenim uranijumom naše države na porast malignih oboljenja“.

Aleksandar Vučić na Institutu za onkologiju - Sputnik Srbija
Vučić: Nikada nisam sasvim verovao u teorije o osiromašenom uranujumu, ali sada...

Gojkovićeva je ponovila da će u te svrhe biti obezbeđen novac iz budžeta zemlje.

„Novac će biti obezbeđen iz budžeta, videli ste kako u svetu funkcionišu te komisije, ljudi dolaze da svedoče pred našim parlamentarcima, italijanski senator je rekao u razgovoru sa dr Laketićem da će doći. Predao je taj izveštaj kao amanet da mi drugi iz druge države koja je stradala u tom zločinačkom bombardovanju nastavimo ovaj rad i mi imamo obavezu prema građanima Srbije da im nakon posvećenog rada u ovoj temi saopštimo istinu, jer to je zločin bez presedana kažnjavati ljude i nadolazeće generacije osiromašenim uranijumom“, rekla je Gojkovićeva i podvukla da ovo istraživanje nije okrenuto protiv nekog već „ka istini koju dugujemo građanima Srbije“.

Ona je navela da su mnogi, a ne samo italijanska komisija, ranije sproveli ovakva istraživanja.

„Ja sam u razgovoru sa dr Laketićem shvatila da mnogi već godinama istražuju i upozoravaju da sigurno postoji uzročno-posledična veza između bombardovanja i porasta oboljenja i videla sam mnogobrojne izveštaje koji postoje u UN u okviru njihove agencije koja se bavi zaštitom životne sredine, koji su prosto iz nekih političkih razloga i u UN i mnogim međunarodnim organizacijama skrivani ili su, kako piše u italijanskom izveštaju, bili sakaćeni kako građani njihovih država ne bi saznali pravu istinu“, rekla je Gojkovićeva.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala