Još jedna teroristička porodica: Novi napad u Indoneziji, 10 ranjenih (video, foto)

© AFP 2023 / Bay ISMOYO Indonezijska policija
Indonezijska policija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Samoubilački napad ispred sedišta policije u Surabaji, drugom najvećem gradu Indonezije, izvela je petočlana porodica, među kojima je i osmogodišnje dete.

Oni su se dovezli sa dva motocikla i razneli na kontrolnom punktu ispred policijske stanice, izjavio je šef policije Tito Karnavijan. Prema njegovim rečima, dete je preživelo.

U novom napadu ranjeno je najmanje 10 ljudi, među kojima su četiri policajca.

Napad je izveden nakon što je juče najmanje 13 osoba ubijeno, a 40 ranjeno u samoubilačkim bombaškim napadima na tri crkve u Surabaji. Odgovornost za te napada preuzeo je DAEŠ.

Tito Karnavijan je juče izjavio i da su napad na tri crkve izveli članovi iste porodice. On je naveo da je ova porodica boravila u Siriji, gde je DAEŠ do skora kontrolisao veliki deo teritorije.

Otac je aktivirao automobil-bombu, a dvojica sinova od 18 i 16 godina su koristili motor prilikom napada, dok je majka izvela napad zajedno sa dvoje dece uzrasta od 12 i osam godina.

Predsednik Indonezije Džoko Vidodo je bombaške napade u Surabaji, drugom najvećem gradu u toj zemlji, nazvao „varvarskim“, preneo je Rojters.

„Naredio sam policiji da istraži i razbije mreže odgovornih“, rekao je Vidodo na konferenciji za medije koju je održao zajedno sa Karnavijanom.​

Indonezija je najmnogoljudnija muslimanska država na svetu, a posle bombaškog napada islamista koji se dogodio 2002. godine na Baliju, kada je ubijeno 202 ljudi, indonežanske vlasti vrše neprekidan pritisak na ekstremiste.​

Ta zemlja je, međutim, kako je navela američka agencija, suočena sa novom pretnjom zbog povratka sa Bliskog istoka onih koji su se borili u redovima DAEŠ-a, čime se oživljavaju lokalne ekstremističke mreže.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala