U Češkoj smenjen direktor instituta u kojem je testirana supstanca slična „novičoku“

© Sputnik / Vladimir Fedorenko / Uđi u bazu fotografijaKarlov most preko reke Vltave u Pragu
Karlov most preko reke Vltave u Pragu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarka odbrane Češke Karla Šlehtova smenila je direktora vojno-istraživačkog instituta u Brnu Bohuslava Šafarža, koji je prvi izjavio da su se na njegovom institutu vršila ispitivanja hemijske supstance A-230, koja se svrstava u tip „Novičok“, navodi se na veb-stranici Ministarstva.
Predsednik Češke Miloš Zeman - Sputnik Srbija
Zeman ostaje pri svome: „Novičok“ proizvođen u Češkoj

Šafarž je smenjen sa funkcije u skladu sa Zakonom o državnom preduzeću, uz izraženu zahvalnost „za dugogodišnji rad“. Pritom, on će i dalje raditi u Institutu. Na funkciji direktora preduzeća privremeno će biti njegov zamenik Jozef Grnčiržik.

Šafarž je, komentarišući svoju smenu, rekao da nije napravio nikakvu grešku. „Može da se pretpostavi da se to desilo zbog situacije sa ’novičokom‘“, izjavio je on za praški portal „Aktualne“.

Prema njegovim rečima, on je dao sve informacije i sve što je ikada rekao bila je istina.

Početkom maja je češki predsednik Miloš Zeman izjavio da je u novembru 2017. vojno-istraživački institut Ministarstva odbrane u Brnu testirao nervno-parališući otrov koji se klasifikovao kao A-230. Prema njegovim rečima, količina proizvedenog otrova bila je zanemarljiva i on je uskoro uništen. On je naveo mišljenje vojno-obaveštajne službe da se sintetički otrov A-230 zove „novičok“.

Ministarstvo odbrane je tada saopštilo da se u Češkoj proizvodila samo mikrosinteza supstance. Češka kontraobaveštajna služba smatra da se otrov A-230 ne naziva „novičok“, i da je to naziv za supstancu A-234.

Pripadnici britanske vojske uzimaju uzorke sa mesta trovanja bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije u Solsberiju - Sputnik Srbija
Zeman: U Češkoj smo pravili „novičok“

Slučaj „Skripalj“

Početkom marta, bivši pukovnik Državne obaveštajne uprave Rusije Sergej Skripalj, koji je špijunirao za Veliku Britaniju, i njegova ćerka Julija otrovani su u britanskom Solsberiju. Britanija tvrdi da su otrovani supstancom koja je proizvedena u okviru sovjetskog programa „Novičok“, a da je u incident umešana Moskva.

Rusija to kategorički negira i naziva optužbe „nedokazanom provokacijom“. Ekspertizu supstance kojom su otrovani Skripaljevi sproveli su stručnjaci Organizacije za zabranu hemijskog oružja. Rusija se upoznala sa izveštajem. Prema rečima šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, OZHO je u izveštaju navela sastav hemijske supstance, bez konkretnog navođenja otrovnog agensa.

Formulu takozvanog bojnog otrova „novičoka“ objavio je Vil Mirzajanov, koji radi u SAD.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala