Kina i Rusija zajedno brane Iran

© REUTERS / Kim Kyung-HoonZastave Rusije i Kine
Zastave Rusije i Kine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kina je spremna da zajedno sa Rusijom radi na očuvanju nuklearnog sporazuma sa Iranom, saopštio je zamenik direktora Odeljenja Ministarstva inostranih poslova Kine za Centralnu Aziju i Istočnu Evropu Lu Kang.
Sergej Lavrov i Muhamed Džavad Zarif - Sputnik Srbija
Amerika namerava da promeni ključne međunarodne sporazume

Prema njegovim rečima, Kina i Rusija „po ovom pitanju održavaju tesne kontakte“.

„To je jedna od glavnih tema na sastancima dve strane na različitim nivoima. Uzimajući u obzir naša zajednička mišljenja o tom pitanju, spremni smo da i dalje ulažemo napore za rešavanje tog problema zajedno sa ruskim partnerima“, izjavio je on.

Diplomata je ukazao da rešenje problema iranskog nuklearnog programa ima demonstrativni efekat za rešavanje drugih pitanja.

„Poštovanje ili nepoštovanje potpisanih međunarodnih sporazuma govori o spremnosti da se uspostavi uzajamno poverenje u međunarodne odnose, što je i međunarodna obaveza. Svaka država treba da ispuni preuzete međunarodne obaveze, pogotovo one koje proizilaze iz već potpisanih sporazuma, to je vrlo važno“, dodao je on.

Ministar inostranih poslova Irana Muhamed Džavad Zarif, nakon razgovora sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom, rekao je da je dobio garancije od Rusije da će nastaviti da poštuje iranski nuklearni sporazum.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala