Blajburg: Misa ustašama, incident i kontraskup na bezbednoj udaljenosti (foto, video)

© AP Photo / Darko BandicBlajburg
Blajburg - Sputnik Srbija
Pratite nas
U austrijskom mestu Blajburgu je došlo do incidenta nakon mise ubijenim ustašama, pošto su mladići koji su se uputili prema Blajburškom polju gde se održava središnja komemoracija ispred ulaza napali novinare.

Hrvatski portal „Indeks“ prenosi da je prvo napadnut slovenački snimatelj kojem su dvojica mladića počela da prigovaraju što snima okupljanje, a potom se na meti napadača našao i snimatelj tog portala koji se nalazio u blizini.

Ustaše marširaju centrom Zagreba - Sputnik Srbija
Ovo je vrhunac: Jedina država koja slavi naciste, „evropski“ kažnjava Srbiju

Navodi se da je jedan od mladića bio posebno agresivan i vikao novinarima: „Đubrad jedna!“

U tom trenutku je došao jedan od organizatora skupa koji ga je odgurnuo i rekao mu da je u Austriji i da se ne svađa sa novinarima.

Taj mladić odeven u crno sa šahovnicom na grudima koja ima prvo belo polje, kao u vreme Nezavisne države Hrvatske, u prolazu je opsovao novinara portala izazivajući ga na tuču. Novinari su zatražili pomoć obezbeđenja, ali je nasilnik još jednom došao do novinara portala koji je sve snimao mobilnim telefonom i istrgao mu ga iz ruke.

Nakon što je došao jedan od organizatora iz takozvanog „Počasnog blajburškog voda“, nasilnik je novinaru vratio mobilni.

​Austrijske vlasti iznele su očekivanja da će blizu 15.000 ljudi učestvovati na komemoraciji u Blajburgu, skupu koji je proteklih meseci bio u žiži austrijske javnosti zbog mnogobrojnih zahteva da bude zabranjen, jer se radi, kako je više puta naglašeno, o najvećem okupljanju profašista i desničara-ekstremista u Evropi.

Prema programu, najpre je dat pomen na groblju, a u podne je održana misa na Lojbaher feldu, gde se nalazi spomenik ubijenima.

Na komemoraciji, koja se održava pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora, prisutni su predsednik Sabora Gordan Jandroković, član Predsedništva BiH Dragan Čović, hrvatski ministar državne imovine Goran Marić, koji je izaslanik predsednice Kolinde Grabar Kitarović, i ministar veterana Tomo Medved, koji je na događaj došao u ime premijera Andreja Plenkovića.

​Komemoraciji prisustvuju i potpredsednik Sabora Milijan Brkić, predsednik Odbora Sabora za ratne veterane Josip Đakić, poslanici Ante Babić, Ivan Šipić, Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović i Željko Glasnović i sekretar Sabora Davor Orlović.

Prvi put od održavanja komemoracije u Blajburgu održavaju se i demonstracije protiv tog skupa.

Zbog rizika od izbijanja sukoba između učesnika dva događaja policija je odredila da anti-Blajburg demonstracije budu daleko od mesta na kojem se svake godine okupljaju desničari iz Hrvatske.

​Komemoracija u Blajburgu ove godine je suočena sa najvećom kritikom u Austriji, a javnost je tražila da skup bude zabranjen, što Vlada nije želela, ali zato postoji mogućnost da se u Zakon o zabrani veličanja nacizma uvrste i ustaški simboli, kako bi se zabranilo njihovo nošenje na tom događaju.

Rimokatolička crkva u Austriji reagovala je na kritike i zabranila je političke govore tokom mise, kao i nošenje uniformi i simbola, transparenata sa desničarskim sadržajem, točenje alkohola i štandove za prodaju.

Skoro 300 policajaca nadzire komemoraciju.

Inače, prošle godine je u Blajburgu zbog kršenja Zakona o zabrani veličanja nacizma podneto 12 prijava.

​Tanjug

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala