Grčki ministar: Potrebno je naći novi razlog za postojanje EU

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastave EU u Briselu
Zastave EU u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na sastanku s kolegama iz Višegradske grupe i četiri balkanske članice EU u Sunionu, grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas izjavio je da je potrebno da se pronađe novi razlog da bi se opravdalo postojanje Evropske unije, tako što će joj se dati vizija i tako što će se reformisati njeni institucionalni sistemi.

Kocijas je rekao da cilj EU mora da bude da bolje služi svojim građanima i da se osnaži blok u svetu koji se menja, fokusirajući se na ljude i okruženje, prenela je ANA.

„Želimo Evropu koja je više ujedinjena, koja je više demokratska i koja je društveno pravedna. EU koja je snažnija u svetu i koja brine o potrebama svojih građana“, rekao je Kocijas.

Zastave ispred zgrade Evropskog parlamenta u Strazburu. - Sputnik Srbija
Lideri sedam zemalja EU pitaju građane šta je budućnost EU

Prema njegovim rečima, takva EU trebalo bi da bude zasnovana na principu supsidijarnosti, koji obezbeđuje demokratsko učešće država, regiona, a naročito građana, i koji prevazilazi razlike unutar sebe — između juga i severa, zapada i istoka, bogatih i siromašnih područja.

„EU koja se bori protiv netransparentnosti i korupcije, čiji je cilj da poboljša svakodnevnu politiku za svoje građane i obezbedi izglede, pozitivna očekivanja i viziju, naročito za mlađe generacije“, poručio je Kocijas.

Govoreći o budućnosti Evrope, Kocijas se osvrnuo na krize i nedostatke bloka, te je ukazao na potrebu za većom demokratijom unutar institucija EU i na ključna pitanja i zabrinutosti u vezi sa njenim unutrašnjim funkcionisanjem i odnosom sa državama u svetlu proširenja, kao i globalnoj ulozi EU, njenoj međunarodnoj strategiji i spoljnoj i odbrambenoj politici.

Ministri spoljnih poslova Višegradske grupe i četiri balkanske članice EU sastali su se u Sunionu, južno od Atine, kako bi, uoči Samita EU u Sofiji naredne nedelje, razgovarali o energetici, budućnosti i proširenju Evropske unije.

Na sastancima učestvuju šefovi diplomatija članica Višegradske grupe — Poljske, Češke, Slovačke i Mađarske, kao i ministri Grčke, Bugarske, Rumunije i Hrvatske.

Na sastanak su kao posmatrači pozvani i ministri spoljnih poslova zemalja koje teže članstvu u EU — Srbije, Crne Gore, Makedonije i Albanije, kao i njihove kolege iz Slovenije i sa Kipra.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala