Otvaranje Ambasade SAD u Jerusalimu 14. maja

© AFP 2023 / AHMAD GHARABLIDžamija Al Aksa u Jerusalimu
Džamija Al Aksa u Jerusalimu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasada SAD u Izraelu, koja će iz Tel Aviva biti premeštena u Jerusalim, imaće najmanje 50 zaposlenih, a svečano otvaranje se očekuje 14. maja, u skladu sa priznanjem Jerusalima za glavni grad te zemlje, preneo je AP, pozivajući se na visoke zvaničnike iz administracije američkog predsednika Donalda Trampa.

Tramp je preseljenje najavio u decembru prošle godine.

Na otvaranju će, kako agencija navodi, biti otprilike 800 gostiju, a zvaničnici koji nisu imali odobrenje da govore za medije, te su govorili pod uslovom da ostanu anonimni, kazali su da američka delegacija nema u planu da se sastaje sa bilo kojim zvaničnicima Palestine tokom svoje posete.

Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Zabrinuti smo zbog pokušaja da se promeni geopolitička konfiguracija Bliskog istoka

Među prvim zaposlenima u Ambasadi u Jerusalimu biće pomoćnici ambasadora Dejvida Frajdmana i američki konzularni zvaničnici koji već rade na licu mesta. Ambasada će biti otvorena u ustanovi SAD koja je prethodno bila namenjena za izdavanje viza i pasoša.

Ambasada SAD u Izraelu izmenila je ranije i svoj nalog na Tviteru, uoči preseljenja iz Tel Aviva u Jerusalim.

Ambasada je juče na Tviteru napisala da je njen dosadašnji nalog na toj društvenoj mreži, koji je nosio oznaku @usembassyta, izmenjen u @USEmbassyJerusalem, odnosno @USEmbassyjlm.

Ambasada SAD tek treba da promeni pozadinu svog naloga, na kojoj bi trebalo da bude prikazan Jerusalim umesto obale Tel Aviva, a u međuvremenu je saopštila da „još traži pogodnu fotografiju“, preneo je AP.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa ispunjava obećanje iz predsedničke kampanje da će Ambasadu premestiti u Jerusalim, čime će i na delu priznati taj grad za prestonicu Izraela, iako se Palestina protivi takvoj odluci, jer svojom prestonicom smatra Istočni Jerusalim, dok je privremena prestonica u Ramali, gradu na Zapadnoj obali.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala