Orban: Odustanite od košmarnog scenarija sjedinjenih evropskih država

© REUTERS / Marko DjuricaPremijer Mađarske Viktor Orban
Premijer Mađarske Viktor Orban - Sputnik Srbija
Pratite nas
Viktor Orban, koga je novi Parlament Mađarske reizabrao na funkciju premijera, poručio je nakon polaganja zakletve da je Evropska unija potrebna Mađarskoj i obrnuto, ali je istakao da bi EU trebalo da odustane od „košmarnog scenarija sjedinjenih evropskih država“.

Orban je u obraćanju Parlamentu rekao i da je era liberalne demokratije okončana, prenosi Rojters uz ocenu da je on izneo konzervativnu viziju za svoju zemlju.

„Zamenili smo propalu liberalnu demokratiju hrišćanskom demokratijom 21. veka koja narodu garantuje slobodu i bezbednost“, istakao je Orban, koji je na vlasti od 2010. godine, a danas je započeo svoj četvrti mandat.

Američki vojnik u depresiji - Sputnik Srbija
Šta je uplašilo zapadnu bezbednosnu elitu?

Kako je naveo, takva demokratija podržava tradicionalni porodični model muškarca i žene, sprečava antisemitizam i omogućuje privredni rast. Premijer je ukazao da njegova vladajuća alijansa ima dvotrećinsku većinu u Parlamentu, ali je obećao da će u novom mandatu služiti u korist svih Mađara, navodi MTI.

Otadžbina, rekao je on, ne može biti u opoziciji sama sa sobom jer ona u velikoj meri nadmašuje partije, a „služenje otadžbini ne može da zavisi od toga da li smo možda u opoziciji ili u Vladi“.

„Stojim pred vama optimističan, pun nade i spreman da delujem“, poručio je premijer poslanicima.

On je zahvalio svima koji su učestvovali na izborima, a naročito glasačima koji su podržali alijansu Fidesa i hrišćanskih demokrata.

Novi Parlament Mađarske izabrao je Orbana za premijera sa 134 glasa za i 28 protiv, nakon čega je on položio zakletvu, navodi mađarska agencija.

Orbanova partija Fides pobedila je na nedavno održanim izborima, a predsednik Mađarske Janoš Ader preporučio je u utorak poslanicima na konstitutivnoj sednici Parlamenta da za premijera ponovo izaberu Orbana, koji će u trećem uzastopnom mandatu, kako je najavljeno, nastojati da sprovede ustavne promene.

Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala